Při volbách do Senátu se nekroužkuje

V pražských městských částech Praha 10, Praha-Dubeč a Praha-Štěrboholy budou lidé volit senátora místo Jaromíra Štětiny za TOP 09, který se stal europoslancem. Zanikl mu tak senátní mandát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby (ilustrační foto)

Prezidentské volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Takzvané doplňovací volby jsou v pátek 19. a v sobotu 20. září - tři neděle před pravidelnou obměnou třetiny Senátu a před volbami komunálními.

O hlasy voličů v desátém pražském obvodu bude bojovat deset kandidátů.

Nejpozději tři dny před doplňovacími volbami do Senátu, tedy v úterý 16. září, mají být hlasovací lístky v poštovních schránkách. Pokud tam nejsou, nic se neděje. Každý je může dostat i přímo od komise ve volební místnosti.

Při samotném hlasování se tentokrát nic nekroužkuje, ani jinak se lístek neupravuje.

„Na rozdíl od voleb do Poslanecké sněmovny, kdy se volí na základě poměrného systému, volby do Senátu probíhají podle systému většinového. Každý kandidát má svůj hlasovací lístek. Volič si vybere jeden hlasovací lístek, nijak ho neupravuje a tento lístek vloží do úřední obálky,“ vysvětluje Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

(Ne)platný hlas

Na co si hlavně dát pozor, aby hlas byl platný?

„V případě senátních voleb je považován za neplatný hlasovací lístek například ten, který není na předepsaném tiskopisu, nebo ten, který není vložen do úřední obálky, anebo když do hlasovací obálky vložíme více než jeden hlasovací lístek,“ připomíná Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Ve sporných případech rozhoduje o platnosti hlasu volební komise.

V senátních volbách je možné s voličským průkazem hlasovat také v okrsku, kde nemá volič trvalé bydliště. Musí to ale být v tom samém volebním obvodu.

„Je otázka, jestli se v tom případě lidem voličský průkaz vyplatí. Mohou to být lidé, kteří mají zahrádku nebo chalupu, ale jenom v rámci toho obvodu, který není zas tak velký,“ upřesňuje Jan Cieslar z Českého statistického úřadu.

Přenosná urna

V doplňovacích volbách je tedy i s voličským průkazem možné volit jen v desátém pražském obvodu.

Kdo nemůže ze zdravotních důvodů přijít do volební místnosti, může požádat o přenosnou urnu. O ni se žádá u komise, telefon na komisi dá voličům obecní úřad.

„Je možné to udělat v době konání voleb, ale doporučujeme udělat to co nejdříve,“ vyzývá Vladimír Řepka z ministerstva vnitra a pokračuje:

„Přenosná schránka není nároková věc, ale okrsková volební komise se vám bude snažit vyhovět, abyste nebyli kráceni na svém volebním právu.“

S urnou se totiž musí komisaři vrátit zpátky do volební místnosti do sobotních čtrnácti hodin, kdy volby končí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme