Ministr Kerry jedná v Egyptě o mezinárodní kampani proti organizaci Islámský stát

Americký ministr zahraničí John Kerry přiletěl do Káhiry. Snaží se tam doladit mezinárodní kampaň proti militantům z organizace Islámský stát, kteří ovládají velké části Iráku a Sýrie. Podle informací amerických tajných služeb mají až třicet tisíc bojovníků, pověstných brutalitou proti jinověrcům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry | Foto: Brendan Smialowski | Zdroj: ČTK

Boj irácké armády a kurdské domobrany s džihádisty podporují už několik týdnů americká vojenská letadla. Účast ve společném zápase s extremisty dosud Kerrymu při jeho blízkovýchodní misi přislíbilo deset arabských států.

„Jsem rád, že to bude široká koalice s arabskými zeměmi, těmi evropskými i Spojenými státy. Mnoho dalších národů přispěje dílčím způsobem k cíli, který prezident Obama vytyčil ve své strategii - postupnému zničení organizace Islámský stát,“ prohlásil Kerry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Kerry jedná v Egyptě o mezinárodní kampani proti organizaci Islámský stát

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes v Káhiře jednal s generálním tajemníkem Ligy arabských států Nabilem al Arabim o konkrétní podobě operace. Podle al Arabiho jsou země oblasti odhodlané k boji s extremisty.

„Tlumočil jsem Kerrymu rozhodnutí arabských ministrů ze začátku měsíce, že budeme v celém regionu vytrvale pronásledovat veškeré projevy a elementy fundamentalismu. Konfrontaci povedeme v politické, vojenské, bezpečnostní, kulturní, ideologické, ekonomické a dokonce i soudní oblasti. Ta konfrontace bude všeobjímající,“ prohlásil.

Kerry vyloučil zapojení Íránu do Američany vedené koalice, Teherán totiž přímo podporuje syrský režim. Naopak většina členů vznikající koalice je proti Damašku. K boji se skupinou Islámský stát je zdrženlivé Turecko - Ankara se obává o desítky svých občanů, které extremisté zadržují.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme