Bělorusko odmítlo společná rusko-běloruská víza

Tajemník Svazu Běloruska a Ruska Grigorij Rapota přišel s nápadem zavést společná rusko-běloruská víza podobná těm schengenským. Běloruské agentuře Belta řekl, že Moskva a Minsk jednají o vízech, která by turistům a podnikatelům umožnila vstup do obou zemí. Jenže ministerstvo zahraničí Běloruska tuto informaci záhy dementovalo. Minsk se společných víz lekl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězné náměstí v Minsku

Vítězné náměstí v Minsku | Foto: public domain, Mikkalai

„Jsme jako sousedé z jednoho domu. Ještě včera jsme žili v jednom domě, skoro v jedné domácnosti,“ říkal ještě před týdnem v rozhovoru pro ruskou televizi běloruský prezident Alexander Lukašenko.

Od roku 1997, kdy vznikl konfederativní Svaz Běloruska a Ruska, jsou spolu tento velký a malý stát spojeny skoro pupeční šňůrou. Pro Rusko je Bělorusko výspou na západě. Nárazníkem před zeměmi NATO a Evropské unie.

Bělorusko dostává z Ruska levný plyn a nazpět dodává například potraviny a strojírenské výrobky. Na hranicích mezi Ruskem a Běloruskem nejsou celní a pasové kontroly.

Alexander Lukašenko si na příkladu Ukrajiny dobře uvědomuje, že až přijde zima, může být zemím, jako je jeho nebo ta sousední krušno a velmi chladno, pokud přestane téct plyn z Ruska.

Zavedením společných víz by ale Moskva získala kontrolu nad další částí běloruské suverenity. To Minsk rozhodně nechce.

Mluvčí ministerstva zahraničí Dzmitryj Miroňčyk tedy odmítl zprávy o tom, že by se jednalo o společných vízech. Myšlenka tajemníka Bělorusko-ruského svazu jak odstranit překážku ve větším rozmachu obchodu a turistického ruchu proto vzala za své.

Alexander Lukašenko byl vždy velký přítel Ruska. Po návratu Vladimíra Putina do Kremlu už ale jeho vztah k většímu sousedovi není tak vřelý jako dřív.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme