V Německu se prý rozmáhá antisemitismus. Židovská obec svolává demonstraci

Židé v Evropě prý zažívají nejhorší období od konce druhé světové války. Tvrdí to předseda německé Ústřední rady Židů Dieter Graumann. Na dnešní odpoledne proto Rada svolala k Braniborské bráně v Berlíně demonstraci proti antisemitismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé s jarmulkami

Židé s jarmulkami | Foto: CC BY 2.0, David Berkowitz

„Jde o to dát jasné znamení, probudit ty, kteří ten problém ještě nevidí. A také nám jde o to, získat od široké veřejnosti projev solidarity,“ říká berlínský rabín Daniel Alter, zmocněnec židovské obce, který řeší otázky antisemitismu. Na demonstraci půjde také.

„Nenávist k Židům se v posledních týdnech v Německu projevila agresivním a otevřeným způsobem, jaký neznáme od konce druhé světové války. Během demonstrací na podporu Palestinců bylo třeba slyšet skandování - Hamas - všichni Židé do plynu,“ uvádí rabín, kterého napadli před dvěma lety na ulici mladíci pocházející z berlínského arabsko-tureckého prostředí. Uráželi ho kvůli jeho židovskému původu, skončil se zlomenou lícní kostí v nemocnici a kipu na ulici nosí už jen pod kšiltovkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Německu se údajně rozmáhá antisemitismus. Natáčel o tom berlínský zpravodaj ČRo Pavel Polák

Berlínská vláda reaguje na takovéto tendence s ohledem na německou minulost citlivě. "Já osobně, i celá vláda a spolu s ní i každý odpovědný politik uděláme vše proto, aby antisemitismus neměl v Německu šanci,“ prohlásila před demonstrací kancléřka Angela Merkelová a v tomto duchu bude také u Braniborské brány řečnit.

Rabín Alter mluví o latentním antisemitismu v německé společnosti a také o otevřeném antisemitismu v islámské komunitě. Čísla nebo statistiky, které by podpořily jeho pozorování, uvést nemůže.

S takovým bitím na poplach nesouhlasí Arnim Langer, který pochází z Maďarska a v Berlíně studuje na rabína: „Založili jsme před rokem iniciativu SalaamShalom, která je reakcí na veřejné výroky rabína Altera, podle kterého jsou v Berlíně místa, kam se Žid neodváží s kipou na hlavě. Třeba čtvrť Neukölln, kde žiju. A protože s tím já a řada dalších Židů v Neuköllnu nesouhlasíme, vznikla tato iniciativa.“

Je v ní na sedmdesát členů, většinou mladých lidí, Židů, muslimů a dalších Němců. Natáčeli rozhovory s místními obyvateli v Neuköllnu.

„Výsledek byl velmi jasný. Židé a muslimové jsou v Neuköllnu sousedé, známí, nakupujeme housky u stejného pekaře,“ tvrdí Langer.

Rostoucí nenávist vůči Židům, ať už ze strany německé většinové společnosti, nebo ze strany muslimů, kterých v Německu přibývá, budoucí rabín Arnim Langer odmítá. Je prý důležité rozlišovat mezi kritikou státu Izraele a nenávistí vůči Židům. Někdy ovšem obě kategorie mohou splynout. Třeba na zmiňovaných demonstracích v Německu proti bombardování Gazy, kde se objevilo antisemitské skandování.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme