Na Mírovém náměstí vyrostl speciální byt připomínající osudy slovenských Romů

Na ostravském Mírovém náměstí vyrostl netradiční byt. Návštěvníci se v něm můžou seznámit s osudy slovenských Romů, kteří po roce 1945 zamířili za prací do Moravskoslezského kraje. Pozapomenutá kapitola z dějin Ostravska ožívá na fotografiích i ve vyprávění pamětníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Večerní Ostrava

Večerní Ostrava | Foto: 2media.cz

V neobvyklém bytě z dřevotřísky si návštěvníci mohou v celkem pěti místnostech s pomocí audionahrávek, autentických předmětů a fotografií přiblížit osudy pamětníků, kteří pomáhali s rozvojem regionu.

Michal Šustr z Muzea romské kultury v Brně si výslednou podobu expozice pochvaluje. „Otázkou je, jestli se nám s ní podařilo aspoň něco naznačit,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na ostravském Mírovém náměstí vyrostl netradiční byt. Návštěvníci se v něm můžou seznámit s osudy slovenských Romů, kteří po roce 1945 zamířili za prací do Moravskoslezského kraje.

„Moc se o této části naší historie nemluví, nepíše, neví, nereflektuje a myslím si, že je to velká škoda a i určitý dluh naší společnosti, protože desetitisíce Romů po druhé světové válce budovaly československé hospodářství,“ dodává Šustr.

Netradiční byt si mohou návštěvníci prohlédnout do konce září. Poté se přestěhuje do Brna a následně do Prahy.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme