Otočit kohoutkem a nastavit sklenku. Na Kačině teklo místo vody z fontány víno

Vinaři a zemědělci se o víkendu potkali na společné oslavě úrody na zámku Kačina u Kutné Hory. Letošní vinobraní a dožínky přilákaly na nádvoří, do parku i interiérů zámku stovky lidí z celé republiky. Kdo na Kačině nedržel v ruce skleničku, jako by tam ani nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze speciální fontány teklo červené víno

Ze speciální fontány teklo červené víno | Foto: Michal Trnka

Hned po úvodních slovech prezidenta vinobraní Lukáše Rudolfského začalo víno i burčák téct proudem. Doslovně to platilo u fontány, do které letos organizátoři nalili 700 litrů červeného svatovavřineckého.

O tom, že je to skutečně víno, se na Kačinu přijela až z jižní Moravy přesvědčit i Marie s manželem. „Je dobré,“ pochvalovala si.

Na Kačinu si našli cestu známější i méně známí vinaři z Čech i Moravy. Lukáše Rudolfského těší, že prakticky žádného z nich nemuseli pořadatelé dlouho přemlouvat. „Jezdí v podstatě každý rok,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámek Kačina u Kutné Hory přivítal vinobraní. Na místě byl i reportér Michal Trnka

Kdo chtěl víno koštovat, mohl ocenit i praktické rady předsedy Cechu českých vinařů Jiřího Čábelky. Podle něj dokáže ocenit kvalitu vína jedině ten, kdo zná základní pravidla správné degustace:

„Lehce přivonět a pak se teprve napít. Když to mám v ústech, tak trošku protáhnu přes víno vzduch, ten pocit se tak umocňuje. Pak si to teprve můžu pořádně vychutnat.“

K dobrému vínu patří i kvalitní doprovodný program. Chybět proto nemohli ani na Kačině hezké písničky nebo soutěž v poznávání odrůd vína.

Vinaři se zemědělci obnovili na Kačině vinobraní a dožínky před třemi lety. Podle Lukáše Rudolfského bylo na co navazovat:

„Tuto tradici založil roku 1825 hned po dokončení zámku hrabě Chotek. My jsme chtěli navázat, připomenout lidem to, co tady původně bylo – zemědělství. A trochu ho pozvednou, sdružit místní producenty, ale i vinaře z Čech a Moravy.“

Letošní Vinobraní na Kačině je minulostí. Po krátkém odpočinku začnou ale pořadatelé připravovat další, v pořadí už čtvrtý ročník této akce.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme