Soud se vrátí k tragické rallye v Lopeníku. Traťový komisař se zodpovídá ze smrti čtyř dívek

Od tragické rallye v Lopeníku, při které závodní auto vyletělo z dráhy a usmrtilo čtyři dívky, brzy uplynou dva roky. K okolnostem neštěstí se po půlroční odmlce dnes znovu vrátí senát Okresního soudu v Uherském Hradišti. Podle obžaloby měl traťový komisař vykázat dívky z nebezpečného místa. To ale neudělal. Teď mu soud může uložit až šestiletý trest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo sobotní tragédie v Lopeníku

Místo sobotní tragédie v Lopeníku | Foto: Andrea Kratinová

Chaotické, hodně krátké. Tak hodnotil jeden ze svědků, kterých si přál zůstat anonymní, školení traťových komisařů, které předcházelo pár minut před startem závodu.

Jako nedostatečné ho hodnotí i obžalovaný mladík. Státní zástupce Tomáš Pindur je ale opačného názoru. „Porušil tehdy povinnosti, pro které byl řádně proškolen,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou to dva roky, co závodní speciál v Lopeníku usmrtil čtyři dívky. Tragédii bude opět řešit soud.

Obžalovaný svou vinu odmítá. Místo nehody nebylo podle něj označené tabulkami se zákazem vstupu. Navigátor havarovaného vozu Josef Bartončík tvrdí opak: „Určitě jsem viděl cedulky zakázaný prostor.“

Obžalovaný traťový komisař je ale podle otce jedné z obětí nevinný. „Ten mi dceru nepřejel, za to, co se stalo, může šofér,“ říká.

Experti uvádí, že nehoda sice vznikla jezdeckou chybou řidiče. Pořadatelé ale měli zajistit vykázání divaček ze zakázaného prostoru.


Zvětšit mapu

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme