Začíná Týden paměti. Upozorňuje na problematiku života s demencí

V České republice dnes začíná Týden paměti. Chce upozornit na problémy lidí postižených demencí. Po celý týden je v 25 městech připravená informační kampaň, sbírky nebo koncerty na pomoc lidem s demencí. Zájemci si také mohou nechat paměť vyšetřit. Během pondělí a úterý i přímo v budově České rozhlasu v Praze na Vinohradské 12.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alzheimer centrum v Novém Strašecí

Alzheimer centrum v Novém Strašecí | Foto: Kateřina Havránková

Podle psycholožky Evy Jarolímové z České alzheimerovské společnosti, která týden organizuje, se vyšetření zaměřuje na paměť, řeč, orientaci a pozornost.

„Testy jsme zvolili tak, abychom postihli jednotlivé domény kognitivních funkcí a získali tak ucelený přehled o tom, jak na tom dotyčný člověk je,“ vysvětluje Jarolímová a pokračuje:

„To znamená, dokážeme detekovat časné stadium demence, eventuálně odlišit ho od jiných příznaků třeba deprese.“

Testování probíhá zdarma po oba dny od 10 do 18 hodin. Připraveny jsou i další akce.

„Celý týden probíhají informační kampaně, benefiční koncert a sbírka za účelem propagace problematiky Alzheimerovy choroby. Výtěžek potom bude určen osobám nebo rodinám, které pečují o člověka s demencí, případně pracovišti, které se tímto zabývá,“ dodává Jarolímová.

Pavla Lioliasová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme