Vláda projedná se zástupci krajů státní rozpočet i finance na krajské silnice

Kabinet Bohuslava Sobotky z ČSSD bude s Asociací krajů České republiky řešit státní rozpočet. Tématem budou i peníze Státního fondu dopravní infrastruktury. Vláda by po několika letech měla dát z rozpočtu fondu také část na krajské silnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodníky a silnice na sídlišti ve Cvikově

Chodníky a silnice na sídlišti ve Cvikově | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„My bychom byli velmi rádi, kdybychom v rozpočtu fondu dopravy v příštím roce našli finanční prostředky na projekty, které na krajích budou připraveny právě na to, aby se mohly rekonstruovat silnice druhé a třetí kategorie,“ řekl už dříve premiér Sobotka.

Podle předsedy Asociace krajů Michala Haška z ČSSD už kraje vědí, na co konkrétně by peníze měly jít.

„Máme vytipovány silnice, které jsou v havarijním stavu, včetně mostů. Tím samozřejmě navazuji na onu tragickou událost, které se stala na Vysočině,“ popsal Hašek a dodal:

„Máme takovýto přehled, předali jsme ho už jak Státnímu fondu dopravní infrastruktury, tak hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny, který následně je i tím místem, které projednává také příslušný návrh rozpočtu SFDI.“

Víc peněz očekávají kraje také z evropských fondů na modernizaci vozového parku železnic. Poslanec a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek z ČSSD Českému rozhlasu řekl, že by se mohlo jednat o dvě miliardy korun.

„Předpokládá se, že bude úprava některých tarifů, že by byly přesuny nevyčerpaných peněz. Zazněla tam částka dvě miliardy korun jako orientační. Bylo jednoznačně řečeno, že nemůžeme počítat desítky,“ uvedl Běhounek.

Eliška Malínská, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme