Frýdek-Místek zvažuje, že koupí Český dům. Budova patřící soukromému majiteli chátrá

Radnice ve Frýdku-Místku zvažuje, jestli zachrání chátrající Český dům, který svou historii už píše déle než 115 let. Budova totiž patří soukromému majiteli, je nevyužívaná a chátrá. Vlastník už s městem o prodeji předběžně jednal. Definitivní rozhodnutí ale zastupitelé odložili. Chtějí se k němu vrátit poté, co budou mít k dispozici znalecký posudek o ceně nemovitosti a případných nákladech na rekonstrukci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frýdek Místek

Frýdek Místek | Foto: Frýdek-Místek

Dříve se v Českém domě ve Frýdku-Místku pořádaly plesy, scházely spolky nebo konaly výstavy. Z jeho dřívější slávy ale moc nezůstalo. Jeho provoz definitivně utichl koncem minulého století a dnes už se rozpadá.

Mnozí obyvatelé města mají strach, aby neskončila podobně jako historická přádelna kousek odtud, kterou nedávno nechal její majitel zbourat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radnice ve Frýdku-Místku zvažuje, jestli zachrání chátrající Český dům. O další osud budovy se zajímala redaktorka Iva Havlíčková

„Po noční šichtě se tady chodilo na pivo, celé partie, dneska je to zoufalství; Čaje o páté tady byly, na to se hodně chodilo; Když jsem šel na vojnu, byla tady poslední zábava a pak jsme ráno rukovali,“ vzpomínají Viktor, Lubomír a Bohuš.

O generaci mladší pan Robert už zná Český dům jen jako oprýskanou a opuštěnou stavbu. „Nechávají to jen chátrat, mohlo tady být třeba i kino.“

Majitel budovy nebyl k zastižení, jednal ale s vedením města. A radnice teď uvažuje, jestli dům nekoupit a nezachránit tak před možnou další devastací.

„10 milionů je částka, kterou v jiných případech město klidně vyhodí za doslova pitomosti a netrápí ho to. Takže s tímto bych začal,“ říká zastupitel za ODS Rafael Kučík z majetkové komise města.

Definitivní rozhodnutí ale zastupitelé odložili. Budoucnost Českého domu tak zůstává dál nejasná. Obnovit jeho zašlou slávu by podle historika Jaromíra Poláška bylo složité, ale ne nemožné.

„Nejstarší fotografie máme zhruba z roku 1900. Jsou velice ostré, detailní, takže podle nich by se každý detail na fasádě v podstatě dal obnovit tak, jak to bylo původně postaveno,“ popisuje.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme