Irácký prezident požádal svět o rychlou pomoc v boji proti radikálům

Irácký prezident Fuád Masúm požádal v Paříži o rychlou pomoc světa proti radikálům z organizace Islámský stát. Ve francouzské metropoli se koná konference o Iráku, kterou na dnešek svolal francouzský prezident François Hollande.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference o Iráku v Paříži. Na snímku u řečnických pultů zleva irácký prezident Fuád Masúm a jeho francouzský protějšek François Hollande. V popředí je vidět americký ministr zahraničí John Kerry

Konference o Iráku v Paříži. Na snímku u řečnických pultů zleva irácký prezident Fuád Masúm a jeho francouzský protějšek François Hollande. V popředí je vidět americký ministr zahraničí John Kerry | Zdroj: Reuters

„Přejeme si intervenci především na logistické úrovni a zejména intervenci vedenou vojenskými prostředky. Nepotřebujeme vojáky, kteří budou bojovat na iráckém území. Potřebujeme leteckou pomoc a je jí zapotřebí rychle. Bude-li se s ní otálet, je možné, že radikálové obsadí další území a stanou se ještě větší hrozbou,“ řekl Masúm v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

Konference v Paříži se účastní zástupci asi dvaceti zemí, včetně ministrů zahraničí Ruska a USA. Spojené státy pak avizovaly, že do koalice proti Islámskému státu je připraveno se zapojit až 40 zemí včetně desítky arabských.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mezinárodní koalici proti Islámskému státu mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Francouzský prezident dnes mimo jiné připomněl nedávné popravy lidí ze Západu, které radikálové natočili na video, a vyzval k jednotnému postupu.

„Toto teroristické hnutí nerespektuje mezinárodní hranice a chce vytvořit stát. Je celosvětovou hrozbou a proto na ní musíme reagovat celosvětově. Podlá vražda Davida Hainese je jen dalším děsivým příkladem této hrozby. Tato teroristická skupina nejen že uřízla hlavy novinářům a humanitárním pracovníkům, ale navíc vraždí a páchá další zločiny na nevinných civilistech,“ řekl Hollande.

Konference v Paříži by měla napovědět, jak má zásah proti islamistickým ozbrojencům vypadat.

Do boje jsou od začátku srpna zapojena americká útočná letadla a Francie dnes vyslala poprvé své letouny ze základny ve Spojených arabských emirátech k pozorovací misi.

K vyslání pozemních vojsk se podle dosavadních informací zatím neschyluje. Podle zahraničně politického komentátora k tomu země většinou nemají moc chuť. Dodal však, že bez pozemních sil se válka proti Islámskému státu vést nedá.

„Jestli si někdo myslí, že bude stačit jenom tu a tam nějaké bombardování, tak to rozhodně stačit nebude, protože Islámský stát na těch územích, která ovládl, už zakořenil,“ uvedl Slezák.

V Paříži je i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten uvedl, že Češi zatím o vojenské účasti v Iráku neuvažují, ale mohli by se podílet na výcviku tamních bezpečnostních složek.

Jan Šmíd, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme