V Českém rozhlase České Budějovice vystoupí legendární trampská a countryová kapela Pacifik s Tonym Linhartem

15. září 2014

Velký svátek čeká všechny jihočeské příznivce countryové, trampské a folkové hudby. Ve středu 17. září od 19 hodin ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice vystoupí legendární skupina Pacifik s Tonym Linhartem a Helenou Maršálkovou. Velrybářská výprava, Mississippi blues, Džínová láska, Stopy sešlapanejch bot a řadou dalších písniček si získal Pacifik srdce mnoha fanoušků za více než 40 let existence.

„To byla jedna z mých prvních písniček. Ten slogan jsem objevil v okamžiku, kdy jsem si myl nohy v lavoru. Při tom, jak to šplouchalo, mě napadla věta „výprava velrybářská k břehům Grónska nezdařila se. Pak jsem pasáž „k břehům Grónska“ musel vyměnit za „kolem Grónska“, protože trampové, jak těm slovům přesně nerozuměli, zpívali „výprava přehurónská“, a to mi dost vadilo. Lidi tu písnička stále mají rádi a na koncertech si ji vyžádají,“ tak zavzpomínal Antonín Tony Linhart, čtyřiasedmdesátiletý zakladatel, kytarista, zpěvák a kontinuálně hlavní článek Pacifiku, na zrod největšího hitu této proslulé české skupiny.

Pokud by si měl někdo rychle vzpomenout na zásadní kapely české countryové, folkové a trampské muziky, tak vedle Greenhorns, KTO, Hoboes či Rangers by rozhodně neměl zapomenout právě na legendární Pacifik Tonyho Linharta, který zahraje v českobudějovickém rozhlasovém studiu ve středu 17. září.

Tony Linhart přivedl společně s Helenou a Václavem Maršálkovými k životu Pacifik s příchodem sedmdesátých let minulého století, ale jeho prvopočátek je třeba hledat už v roce 1964, tedy před rovným půlstoletím v osadním sboru trampské osady Mantrap. Skupina Pacifik hned na Portě roku 1971 vyzpívala druhé místo v interpretační soutěži, v následujících dvou ročnících v oblasti moderní trampské písně už zvítězila. A když už jsme u Porty, tak na jubilejním, desátém ročníku obdržel Pacifik zlatou Portu jako ocenění významné pozice, kterou v tomto žánru zaujímal. K těmto časům náleží kromě jiného památná "Setkání u srubu" a podobné nezapomenutelné cyklické hudební večery. Pacifik – společně s Hoboes Wabiho a Mikiho Ryvolových, Krakatitem, Brontosaury i Wabim Daňkem zastoupen na historickém elpíčku Písně dlouhých cest, které vydal Supraphon v roce 1975.

Tony Linhart

Velrybářská výprava, Tulácký blues, Orinoko, Mississippi Blues, Oregon, Dobrej den, Džínová láska, Stopy sešlapanejch bot a řada dalších – to jsou velmi známé a nezapomenutelné písničky, které vzešly z více než desítky alb Pacifiku a v minulých dlouhých letech zpříjemňovaly život mnoha fandům trampské a countryové muziky. A většina z nich zazní ve středu 17. září od 19 hodin i ve Studiovém sále Českého rozhlasu, na kterýžto koncert Tony Linhart zve těmito slovy: „Do Českých Budějovic, jako do bašty trampingu, přijíždíme s velikou pokorou. Našim jihočeským kamarádům chceme přivézt akustickou, trampsky laděnou muziku, naše nejznámější písničku, pohodu a radost.“

Nezapomeňte, Pacifik bude hrát U Tří lvů večer ve středu 17. září. Vstup je volný. Místenky si lze vyzvednout v rozhlasové recepci hodinu před začátkem veřejné nahrávky. Kapacita sálu je omezena.

Kapela Pacifik 2

Další informace i mnoho praktických tipů je k dispozici na webových stránkách budejovice.rozhlas.cz a na facebook.com/cbrozhlas.

Ing. Miroslav Tichák
manažer komunikace

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace