Mime fest - jediný festival pantomimy je v Poličce

15. září 2014

Borise Hybnera zná každý. Ale vybavíte si nějakého dalšího mima? Desítky z nich se v tomto týdnu sjedou do Poličky!

Pantomima má v Čechách dlouhou tradici, i když poslední dobou se může zdát, že trochu upadá: „Ladislav Fialka neměl následovníka svého formátu a vznikla tu generační propast, kterou možná vnímáme jako stagnaci“, říká za organizátory Eliška Doubková.

V současné době je nejznámější osobností české pantomimy Boris Hybner, z nové generace pak Radim Vizváry jehož jméno rezonuje po celé Evropě a který se na festivalu také představí.

Vedle něj vystoupí další hvězdy festivalu jako Anke Gerber a Oliver Pollak z Německa. Návštěvníci se můžou těšit i na vystoupení souborů Group X, Tichá opera, Teatro del Cielo a z Egypta dorazí soubor El-Ghaba, který v Poličce absolvuje evropskou prmeiéru. Zařídit jeho účast nebylo vůbec snadné: „Deset měsíců trvalo zajistit víza, pořídit licenci, nebo sehnat finance na letenky“, dodává Eliška Doubková.

Desítky mimů z celého světa odehrají na Mime festu řadu představení v Tylově domě, Divadelním klubu, ale také na ulici ve dnech od 15. do 20. září. Podrobnější informace najdou zájemci na stránkách www.mimefest.cz.

autor: HRU
Spustit audio