Miliardář Speychal je na svobodě. Důvodem razie bylo údajné krácení daní

Krácení daní a vydávání fiktivních faktur – to je podle advokáta Josefa Monsporta důvod, proč detektivové minulý týden na pražském Spořilově zadrželi miliardáře Petra Speychala. Ředitele ČKD Asset a předsedu představenstva Sportovního holdingu Praha, pod který spadají například hokejová Sparta, Lev Praha nebo basketbalový Nymburk, policie vyslechla, vzápětí ho ale propustila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Ladislav Bába

Při akci s krycím názvem Mamba údajně zadrželo asi 400člené policejní komando kolem 70 lidí. Podle informací, které se Českému rozhlasu podařilo získat, policisté zasahovali hned na několika místech, kde provedli domovní prohlídky a odnesli si pytle s dokumenty a počítače.

Mezi zadrženými byl například podnikatel Petr Speychal. Potvrdil to jeho advokát Josef Monsport. Na záznam mluvit nechtěl, řekl ale, že policie u jeho klienta ve středu nad ránem provedla domovní prohlídku a odvedla ho jako podezřelého k podání vysvětlení.

Sám Speychal vydal o dva dny později tiskové prohlášení, ve kterém zásah policie kritizoval. „Nikdo z managementu ČKD Group, včetně mé osoby, nebyl policií vzat do vazby, dokonce ani obviněn. I z tohoto důvodu považuji celou akci ze strany policie a státních orgánů za šikanózní a neadekvátní,“ napsal na stránky Sportovního holdingu Praha.

Podle Josefa Monsporta se policisté zajímali o údajné krácení daní a vydávání fiktivních faktur. Konkrétní prý ale být nechtěli. Podle právníka tak není jasné, jestli má údajné zločinné spolčení přímo souviset s ČKD nebo majitelem Petrem Speychalem. Kromě něj prý policie vyslechla řadu lidí z jiných firem.

Policie případ nekomentuje

Detektivové zadrželi také podnikatele a bývalého automobilového závodníka Antonína Charouze, který v roce 2012 prodal hokejový klub Sparta Praha právě Sportovnímu holdingu Praha, kterému Speychal předsedá.

Charouz se ke svému zadržení odmítl vyjádřit. Jeho právnička Monika Kocourková přiznala, že podal vysvětlení, ani jeho ale policie neobvinila. „Probíhá tam nějaké prověřování. Pan inženýr pouze podával vysvětlení. Nic víc, nic míň,“ uvedla právnička.

Pražská policie případ nekomentuje. Všechny informace si vyhradilo pražské státní zastupitelství. Mluvčí Štěpánka Zenklová ale zatím bližší informace odmítla sdělit: „Tato trestní věc je v rané fázi, není proto z důvodu případného zmaření plánovaných úkonů trestního řízení možné podávat bližší informace.“

Jestli tedy po středeční razii vůbec někdo z podezřelých skončil ve vazbě, anebo padlo nějaké obvinění, zatím není jasné.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme