Začalo to bojem s rakovinou. Teď za mammahelpky pojedou cyklisté na Bohemian Gran Fondo

15. září 2014

Vstanete brzy ráno, v 6.30 se postavíte s jízdním kolem na start s myšlenkou i na více než 100 kilometrů dlouhou trať před sebou. A za to všechno ještě zaplatíte registrační poplatek. Vrtá vám hlavou, proč se na podobnou akci vydat?

Spojení sportovních výkonů a lidské sounáležitosti – to všechno stálo za projektem Bohemian Gran Fondo.

Jeho inspirací se staly už kultovní cyklistické závody La Marmotte v Alpách a Pan Massachusetts Challenge ve Spojených státech, kterého se každoročně účastní vytrvalostní cyklisté, aby přispěli na výzkum rakoviny.

Čtěte také

V Česku se můžete zúčastnit hned tří cyklistických závodů – Gran Fondo na 186 kilometrů, Fondo Český Krumlov na 126 kilometrů a Mamma HELP Fondo na 46 kilometrů. První ze zmíněných závodů se navíc může směle měřit i s velkým sportovním vzorem La Marmotte. Odvážní závodníci totiž během jízdy překonají stoupání asi 4500 metrů.


Gran Fondo znamená v italštině velkou vzdálenost nebo velkou vytrvalost. Jde obvykle o dlouhé závody na 160 až 225 kilometrů. A protože jde o skutečnou výzvu, zvolili organizátoři Bohemian Gran Fondo motto Race to Help, Help to Win.

Výtěžek cyklistických závodů budou věnovány neziskové organizaci Mamma HELP, která pomáhá ženám s onkologickým onemocněním prsu a je největší ženskou pacientskou organizací v Česku.

„V našich centrech pracuje víc než 40 vyléčených pacientek. Jako terapeutky mají s nemocí osobní zkušenost,“ popisuje Jana Drexlerová, ředitelka této organizace. Pacientkám bojujícím s rakovinou prsu pomáhají nejen ony, ale také onkologové, chirurgové, genetici nebo psychologové, a to už v sedmi centrech.

„Vámi věnované startovné nám pomůže rozšiřovat a zkvalitňovat naši činnost. Pacientky, které k nám přijdou, nezaplatí ani korunu. S tímto předsevzetím jsme před 15 lety začínali. Jsem šťastná, že tak můžeme pokračovat i díky vám,“ děkuje Jana Drexlerová.

Bohemian Gran Fondo
autor: šše
Spustit audio