Británie vydá dluhopisy v jüanech, čínská měna míří do elitního klubu

Vedle dolaru a eura musí finanční svět stále více počítat i s čínským jüanem. Velká Británie teď jako první západní země chystá vydání dluhopisu v čínské měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské hlavní město Peking

Čínské hlavní město Peking | Foto: Wikipedia Commons, CobbleCC

Vydání dluhopisu zapadá do rozšiřování finanční spolupráce mezi oběma zeměmi. Plánovaný dluhopis v jüanech bude velikostí srovnatelný s nedávnou emisí v hodnotě dvou miliard jüanů, to je v přepočtu asi 7 miliard korun, kterou naopak vydala v Londýně China Development Bank.

Podle ekonoma CitiBank Jaromíra Šindela se tak ministerstvo financí snaží rozšířit okruh investorů, kteří investují v Británii:

Přehrát

00:00 / 00:00

O posilování pozice Číny ve světové ekonomice mluvil Jaroslav Skalický

„Tím pádem si chce zachovat přístup k co nejširší poptávce po svých dluhopisech, což se může v dlouhodobém horizontu projevit pozitivně. Podobně jako Česká republika vydává dluhopisy v zahraničních měnách, tak je to také s cílem dosáhnout co největší stability, co se týče potávky po našich dluhopisech.“

„Z pohledu Číny se pravděpodobně jedná o zajímavou možnost investovat do západního světa ve své vlastní měně, a tudíž vyhnout se měnovým výkyvům, které, pokud se podíváme na čínskou měnu, jsou tam relativně značné,“ míní Šindel.

Čínské banky pronikají do londýnské City

Londýn a Peking se nedávno dohodly, že usnadní zahraniční obchody v čínských jüanech a umožní čínským bankám usadit se v londýnské City, která je světovou finanční metropolí.

V Londýně také vznikne zúčtovací centrum pro obchodní transakce v jüanech a zúčtovací bankou se stane China Construction Bank.

Pohled na Londýn z mrakodrapu Shard | Foto: Jiří Hošek

Británie také schválila bankovní licenci čínské Industrial and Commercial Bank of China a na druhé straně londýnská pojišťovací skupina Lloyd´s dostala licenci, aby mohla otevřít pobočku v Pekingu.

Je to další potvrzení toho, že Čína hraje ve světové ekonomice stále větší roli. Pokud jde o jüan, Čína už dlouho usiluje o to, aby se její měna v globální ekonomice více používala.

„Vydávání dluhopisů v čínské měně přiznává rostoucí sílu čínské ekonomiky, a to nejen ve výrobní oblasti, ale i v oblasti finanční, kde vidíme čínské investory napříč světem působit,“ dodává Šindel.

Nedávné Čínské investiční fórům v Praze ukázalo, že Číňané hledají možnosti i v Česku, zájem projevili například o výstavbu dálnic a železnic a zpracovatelský průmysl.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme