Česko sleduje postavení krajanů na Ukrajině, jejich návrat zatím nechystá

Přesídlení našich krajanů z Ukrajiny zpět do Česka se zatím nechystá. O pomoc 40 rodinám volyňských Čechů požádal minulý týden ministra vnitra prezident Miloš Zeman. Ministerstvo zahraničí se proto snaží sehnat přesné informace o dnešní situaci českých krajanů. Ani sdružení českých krajanských spolků na Ukrajině totiž o 40 rodinách v ohrožení nic neví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černínský palác

Černínský palác | Foto: Jaroslav Skalický

„Pokud tady bude zákonná možnost vzít tyto Čechy zpět do vlasti, tak proč ne,“ reagoval na prezidentovo naléhání minulý týden ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Situaci rodin volyňských Čechů podole něj ministerstvo zhodnotí standardními postupy.

„Je to 40 rodin Čechů, kteří v současné době žádají Českou republiku o to, aby se mohli vrátit. Budeme chtít pozici primárně ministerstva zahraničí, takže tento proces okamžitě začne běžet.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu o možném návratu volyňských Čechů do staré vlasti přiblížil Pavel Novák

Náměstek ministra zahraničí Rudolf Jindrák slibuje, že stát bude postavení Čechů na Ukrajině sledovat. Nabídne jim pomoc, kterou budou potřebovat. O repatriaci několika desítek rodin z Žytomyrské oblasti se zatím neuvažuje.

Volyňští Češi
Potomci českých přistěhovalců do carského Ruska, o jejichž situaci se vzhledem k situaci na Ukrajině zajímá česká vláda. Do Československa již v minulosti směřovaly dvě vlny krajanů z Ukrajiny. První vlna volyňských Čechů přišla hned po druhé světové válce. Druhá ji následovala v letech 1991 až 1993 v souvislosti s rozpadem komunistického bloku a také kvůli situaci po havárii jaderné elektrárny v Černobylu.
(zdroj: ČTK)

„To není jenom 40 rodin, na Ukrajině máme 5000 našich krajanů, kteří se hlásí k českému původu. Plus k tomu dalších možná několik tisíc příslušníků těchto rodin, takže toto je třeba posuzovat i z tohoto aspektu. A samozřejmě český stát se rozhodně nezříká své odpovědnosti ke své krajanské komunitě, která žije v zahraničí.“

Situace na východě Ukrajiny je nebezpečná

Předsedkyně České národní rady Ukrajiny Ludmila Muchinová ví o 3 rodinách, které projevily zájem přestěhovat se do Čech. Nebezpečí reálně hrozí Čechům na východě Ukrajiny. Žytomyrská oblast je ale 140 km na západ od Kyjeva.

„Nejsložitější situace je na Donbasu. Tam máme jeden spolek. Jinde je klidněji. Ale ne úplný klid, to se nedá říct. Lidé se prostě bojí války. Všichni občané Ukrajiny se toho bojí.“

Českým krajanům ale podle Ludmily Muchinové nic nehrozí od většinové ukrajinské společnosti. Kvůli vztahům se sousedy, nebo kvůli vidině lepší životní úrovně by své domovy na Ukrajině neopouštěly.

„Ne, nemáme tu problémy a nikdy jsme je neměli. Vždycky jsme tu žili v klidu. Vždy se k nám chovali s úctou.“

Ministerstvo zahraničí zvažuje pomoc českým krajanům přímo na Ukrajině. Mohlo by třeba vyslat učitele češtiny, nebo více podporovat krajanský život. Akutní přesídlení volyňských Čechů ale zatím není na pořadu dne.

Češi z Volyně | Foto: Tereza Sadílková

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme