Pražský IKEM podporuje uzdravování pacientů i pohybem. Otevřel venkovní posilovnu

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny jako první zdravotnické zařízení v Česku otevřel vlastní venkovní posilovnu. Zacvičí si tam nejen pacienti, ale využít ji bude moct i veřejnost. Pohyb je důležitý jako prevence některých onemocnění i při rekonvalescenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský IKEM jako první zdravotnické zařízení v Česku otevřel venkovní posilovnu

Pražský IKEM jako první zdravotnické zařízení v Česku otevřel venkovní posilovnu | Foto: IKEM

„Už jsem si pár rehabilitací prožil, po operačních zákrocích je to ta nejdůležitější část a díky ní i po operacích můžu pokračovat dál ve své sportovní kariéře,“ říká tenista Radek Štěpánek, který provoz nové venkovní posilovny v areálu pražského IKEMu zahájil.

Už za pár minut po zahájení si přišla posilovací stroje vyzkoušet paní Věra Roubnická. Je jí 64 let a trápí ji vysoký krevní tlak. Slíbila si, že zdejší posilovnu bude určitě využívat.

„Myslím si, že má věková kategorie už tolik nemiluje hromadná cvičení, posilovny, to je především záležitost mladých. Naše generace už víc chce pomyslné soukromí, ale také se schovat za přírodu,“ míní.

Přehrát

00:00 / 00:00

IKEM otevřel jako první nemocnice venkovní posilovnu. O jejím přínosu mluví lékaři IKEM Věra Adámková a Jan Pirk, natáčela Eva Rajlichová

Ve venkovní posilovně v IKEMu si lidé mohou zacvičit na celkem šesti přístrojích. Pokud si je projdou všechny, posílí veškeré části těla.

„Jsou to všechno přístroje, které se mohou používat do vysokého věku. Je to i s doporučením, které tady visí. Samozřejmě každý musí cvičit podle svých možností, protože tam není přítomen žádný trenér,“ popisuje přednostka pracoviště preventivní kardiologie Věra Adámková.

Areálem IKEMu se navíc občas procházejí volně mufloni z blízkého Kunratického lesa, takže cvičící si může vychutnat opravdu netradiční prostředí.

„Pacienti, kteří cvičí po akutních výkonech, musí mít určitá omezení. Jinak by se nehojili. Ale jinak se ví velmi dobře, že pacienti, kteří se přiměřeně hýbou – to přiměřeně říkám proto, že starší lidé mohou mít i jinou chorobu, třeba kloubů – z toho samozřejmě profitují. Ví se jistě, že třeba hojení ran a podobně je až o 15 – 20 procent lepší u lidí, kteří se přirozeně hýbou,“ dodává Adámková.

Pražský IKEM jako první zdravotnické zařízení v Česku otevřel venkovní posilovnu | Foto: IKEM

Vedoucí kardio centra pražského IKEMu profesor Jan Pirk doufá, že cestu do venkovní posilovny si najde i veřejnost. Pohyb je totiž podle jeho názoru ta nejlepší prevence.

„Já vždycky říkám, že člověk se vyvinul jako pohybující se součást živé přírody, nikoli jako subjekt sedící před obrazovkou počítače, pijící kávu a kouřící cigarety. Takže pohyb je určitě součástí prevence. Je staré sokolské heslo ve zdravém těle zdravý duch. Když se člověk cítí dobře fyzicky, je na tom lépe i psychicky,“ tvrdí Pirk.

Ostatně on sám je pro pacienty dobrý příklad. Aktivně sportuje, dlouhá léta se věnuje třeba vytrvalostnímu běhu. V IKEMu také plánují, že by se vedené hodiny v nové venkovní posilovně mohly stát i součástí rehabilitačního programu.

Pražský IKEM jako první zdravotnické zařízení v Česku otevřel venkovní posilovnu | Foto: IKEM

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme