Vyrovnat se s vlastní minulostí, i o to se snažila Dukla v připravovaném dokumentu

Přihlásit se k vlastní minulosti se vším všudy a vyrovnat se s ní někdy nebývá jednoduché. Fotbalová Dukla se mimo jiné právě o tento krok pokouší novým dokumentem, který na pozadí společenských událostí mapuje její šestašedesátiletou historii. Třeba je to i potřebný očistný krok k tomu, aby se dalším pražským klubům Spartě nebo Slavii přiblížila nejen slavnou minulostí, ale i oblíbeností mezi lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvuk, kamera, akce-Dukláci hrají ve filmu o svém klubu

Zvuk, kamera, akce-Dukláci hrají ve filmu o svém klubu | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Začíná se to obracet k lepšímu. Mám vnuka a už chodí v dresu Dukly.“

Jiří Volf chodí na každý zápas fotbalové Dukly oblečený v typickém žlutovínovém stejnokroji a hráče svého dlouhá léta oblíbeného klubu povzbuzuje nepřeslechnutelným bubnem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve čtvrtek bude mít premiéru dokument o historii fotbalové Dukly. Projekt neskrývá předlistopadové protěžování režimem

Své zvyky už měnit nebude. K Dukle přilnul ve slavných letech, kdy se na Julisku chodil kochat hrou Masopusta a dalších skvělých fotbalistů, a stejně tak si s klubem protrpěl léta polistopadového úpadku v pražských soutěžích.

Teď Jiří Wolf sleduje, jak roste generace nových sympatizantů Dukly - klubu, který se lesklou stránkou své minulosti může pyšnit a s tou problematickou se i právě vzniklým dokumentem snaží vyrovnat.

Film je plný fotbalových záběrů a výpovědí skvělých fotbalistů i lidí, ale zároveň nelakuje Duklu na růžovo a pojmenovává ji coby předlistopadovým režimem protežovaný oddíl.

„V dokumentu se to celkem výrazně projevuje. Je to pravda, kterou je škoda schovávat. Jsem rád, když se mi občas podaří najít někoho, kdo je ochotný říct, že ten systém podporoval, a odkrýt tak trochu, co je v nás všech,“ vysvětluje režisér Luděk Svoboda.

Vznik dokumentu z velké části financovalo současné vedení fotbalové Dukly, která už je od armády odloučená a formálně jde o nově založený klub. Možná právě proto se film nesnaží nic tajit.

„Nemyslím si, že všechno bylo úplně špatné. Ideologie byla samozřejmě špatná, ale nás s tím dnes nikdo nespojuje a zůstává tak čistá myšlenka sportu. Jsme rádi, že se můžeme opřít o tak silný brand, jakým Dukla je,“ říká Michal Prokeš, předseda představenstva fotbalové Dukly.

Dukla by ráda více fanoušků

„Naši fanoušci jsou v některých fázích hodně stabilní a drží při klubu. Jejich počet je malý a naším velkým závazkem je, abychom s tím do budoucna něco udělali,“ plánuje Michal Prokeš.

Minulost Dukly a vyrovnávání se s ní je citlivým tématem, které se odráží jak ve filmu s premiérou ve čtvrtek večer, tak v úterním dílu pořadu Zaostřeno, který si na stanici Český rozhlas Plus můžete poslechnout v 18.40.

Jan Kaliba, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme