Kvůli malé úrodě podraží olivy a olivový olej ze Španělska

Sklizeň španělských oliv bude letos o polovinu menší než v loňském roce. Letní měsíce totiž byly příliš suché a horké. Pěstitelé proto už teď odhadují, že ceny oliv i olivového oleje budou růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

olivy

olivy | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Olejové stáčírny už teď platí dokonce až o 40 procent víc za dodávku oliv, než tomu bylo například v květnu. Proto se očekává, že se zvýšení nákladů projeví i v konečné ceně zboží.

Například litr extra panenského oleje by mohl podražit i v řádech desítek korun. Podobný scénář není ale jen ve Španělsku, které je nejvýznamnějším producentem oliv v Evropě, špatné počasí postihlo i Itálii. I tady se ceny oleje od začátku roku zvýšily o 30 procent a v současnosti jsou na dvouletém maximu.

Počasí se podepsalo i na cenách citronů dovezených především z jižní Afriky a Jižní Ameriky. Kvůli suchu, které pak vystřídal mráz a déšť, je úroda o polovinu menší než loni.

Cena citronů je tak nejvyšší v historii - některé obchody prodávají kilogram dokonce i za sto korun.

Ke kaviáru z jaderné elektrárny si můžete dát i sklenku vína, které se tu také pěstuje | Foto: Robert Mikoláš

Ani tuzemským vinařům počasí v létě moc nepřálo. Na rozdíl od Španělska je trápí déšť, kvůli kterému hnijí hrozny. Už teď vinaři počítají s menší úrodou, a to až o třetinu. Na cenách vína se to pravděpodobně projeví.

„Počasí letos trápí vinaře opravdu extrémně a dokonalo to počasí o tomto víkendu. Řada těch hroznů už je pod hnilobou a pravděpodobně to nějaký vliv na cenu mít bude,“ potvrzuje výkonný ředitel Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

O kolik by mohlo víno zdražit, se ale zatím odhadnout nedá. S počasím bojují i vinaři v Itálii, Španělsku nebo třeba ve Francii. Ti dokonce kvůli předčasné sklizni museli požádat Evropskou unii o zvýšení povolené hranice doslazování.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme