Soud s Rathem pokračuje listinnými důkazy k veřejným zakázkám

Kauza bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha po letní pauze pokračuje. Podle státního zástupce měl Rath přijmout úplatky v souvislosti se stavebními zakázkami a modernizací nemocnic. Hrozí mu za to až dvanáct let vězení. Obviněno je i dalších deset lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Filip Jandourek

Hlavní líčení začalo v devět hodin, z 11 obžalovaných jich dorazilo pět – David Rath, Kateřina Kottová (dříve Pancová), Petr Kott, Ivana Salačová a Lucia Novanská. Zbylých šest obžalovaných se omluvilo.

Celé dnešní jednání bude věnováno dokazování listinami. Soudce Robert Pacovský čte zprávy z různých ministerstev a další dokumenty, které se týkají podezřelých krajských zakázek.

David Rath je vždy nejprve pečlivě prostuduje a poté se k nim vyjádří. Podobně to bude vypadat celý tento týden. Další hlavní líčení začne v úterý 23. září, kdy soud vyslechne dva svědky, v dalších dnech pak vyslechne tři soudní znalce.

Státní zástupce Petr Jirát viní dohromady 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek Středočeského kraje. Týkaly se údajně například opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a v současnosti provozuje soukromou lékařskou ordinaci. Další zakázky prý byly ovlivněny při modernizaci nemocnic.

Podle obžaloby bylo u vybraných zakázek předem jasné, kdo ve veřejné soutěži zvítězí. Firmy pak údajně měly za přidělené zakázky dávat úplatky. Z organizace takovýchto machinací viní obžaloba Kottovou a jejího muže, bývalého poslance Kotta.

Petr Kott po propuštění z vazby, na snímku se svou přítelkyní Kateřinou Pancovou | Foto: ČTK

Exhejtman kraje Rath podle vyšetřovatelů o všem věděl a bral úplatky. Policie a žalobce svá tvrzení staví na odposleších a sledování.

Rath i další obvinění to odmítají nebo se k obžalobě nevyjádřili. Tendry podle Ratha nebylo možné díky vícenásobné kontrole ovlivnit. Bývalý poslanec se považuje za oběť politiky. Hrozí mu až 12 let vězení. Policie ho zadržela v polovině května 2012, poté strávil zhruba rok a půl ve vazbě.

Hlavní líčení začalo loni v srpnu a je zatím nařízené do října. Podle odhadu samotného Ratha by mohlo do konce letošního roku skončit rozsudkem. Ratha zatkli policisté už více než před dvěma roky, soud začal před rokem. Teď se Rath i Kottovi věnují své lékařské praxi, a v srpnu jim dokonce soud vrátil i pasy, takže mohou cestovat.

David Rath ve vazbě | Foto: Český rozhlas

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme