Polovina čínských milionářů chce odejít ze země. Láká je hlavně Hongkong

Čínští milionáři se stěhují do zahraničí. V příštích pěti letech chce emigrovat až polovina z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti Barclays and Ledbury, který jen potvrzuje předchozí údaje o odlivu milionářů z nejlidnatější země světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hong Kong

Hong Kong | Foto: Radim a Alice Bílkovi

Podle zmiňovaného průzkumu, který se uskutečnil celkem v 17 státech, chce nejvíce milionářů opustit právě Čínu. Důvodů uvádějí hned několik. Tři čtvrtiny z nich chtějí lepší vzdělání nebo pracovní příležitostí pro své děti, stejný počet pak hledá i "ekonomickou bezpečnost" nebo si přeje "příznivé ovzduší".

Průzkum tak doplňuje zjištění čínského časopisu o bohatství a luxusu Hurun Report z počátku tohoto roku, podle kterého 64 procent čínských milionářů již emigrovalo nebo se k tomu chystá.

Čína je zemí s autoritářským režimem, o svobodě projevu, víry či podnikání zde tedy nemůže být ani řeči. Běžnou součástí života se v Číně navíc stala korupce.

Odrazuje i stav ovzduší

V ČLR je podle odhadů přes sto miliardářů a téměř padesát tisíc milionářů. Mnohým vadí i velmi špatné životní prostředí. Naprostá většina z nich žije ve velkých bohatých městech na východě, kde je stav životního prostředí nejhorší. Proto hledají příznivější místa k životu a uvažují o emigraci nebo mají dva pasy. Vedle čínského třeba americký, kanadský nebo australský.

Třicet procent dotázaných milionářů za destinaci, kam by se chtěli odstěhovat, uvádí Hongkong. Bývalá britská kolonie je sice součástí ČLR, ale má zvláštní status, de facto je státem ve státě, který má vlastní vládu, měnu, je označován za ekonomicky nejsvobodnější místo světa, platí v něm právo, je tam kvalitní zdravotní péče. Je tedy opakem pevninské Číny.

A i když Peking odmítá povolit obyvatelům Hongkongu přímou volbu šéfa tohoto Zvláštního autonomního regionu, stále je pro bohaté Číňany velmi přitažlivý. Populární jsou pak pro ně i Kanada a Spojené státy.

V souvislosti s odlivem milionářů ale experti mluví také o zpomalování čínské ekonomiky. Odliv milionářů totiž znamená i odliv finančních prostředků.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme