Kalousek se má omluvit poslanci KSČM za výroky o 'komunistickém fízlovi'

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se má do konce října omluvit poslanci KSČM Zdeňkovi Ondráčkovi za to, že ho na sněmovním plénu nazval "komunistickým fízlem". Rozhodl tak mandátový a imunitní výbor. Zatímco Ondráček rozhodnutí výboru uvítal, Kalousek se chce odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Je to veřejná omluva na půdě Poslanecké sněmovny do 31. října. Pan poslanec má právo se odvolat ke sněmovně proti tomuto rozhodnutí mandátového a imunitního výboru a nechat rozhodnout sněmovnu,“ informovala předsedkyně výboru Miroslava Němcová z ODS.

Výbor dnes oba poslance vyslechl. Ondráček argumentoval tím, že pod pojmem "fízl" je obecně vnímán pracovník nebo spolupracovník někdejší Státní bezpečnosti, zatímco on působil u Veřejné bezpečnosti.

Inkriminovaný výrok Miroslava Kalouska
"Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?" (zdroj: ČTK)

„Mandátovému a imunitnímu výboru jsem sdělil, jako mám minulosti, ve kterých složkách policie a Sboru národní bezpečnosti jsem pracoval, jaká osvědčení mám. A samozřejmě jsem řekl, že jsou pro mě některé výroky z pohledu morálního pro půdu Poslanecké sněmovny nepřijatelné,“ uvedl Ondráček.

Kalousek podle svých slov neudělal nic jiného, než že pojmenoval to, čemu se Ondráček věnoval před rokem 1989. Rozhodnutí o omluvě proto nechá na hlasování poslanců.

„Tak jako paní předsedkyně výboru byla knihkupkyně, tak on byl komunistický fízl. Prostě každý z nás jsme něco dělali. V tomto případě se jedná o definici, nikoli o urážku. Až dostanu usnesení, v kterém toto bude napsáno, tak se odvolám k Poslanecké sněmovně,“ řekl Kalousek.

Střet mezi Miroslavem Kalouskem a Zdeňkem Ondráčkem se odehrál při debatě v Poslanecké sněmovně. Konkrétně při jednání o kontrole finančně analytického útvaru ministerstva financí.

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme