Školy čeká testování jednotných přijímacích zkoušek

16. září 2014

Více než polovina krajů se přidala k pilotnímu projektu ministerstva školství, který je zaměřen na ověření systému jednotných přijímacích zkoušek. Karlovarský kraj nebude výjimkou a vyzve ředitele středních škol, aby se do projektu rovněž zapojili.

Před čtyřmi lety kraj zavedl jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů formou testů z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů. Vedla ho k tomu řada důvodů, přičemž jedním z těch nejzásadnějších byla rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházely ze základních škol.

O tom, že to byl krok správným směrem, svědčí i fakt, že ministerstvo školství nyní přišlo s obdobným záměrem. V rámci pilotního projektu si chce ověřit, jak by fungoval systém centrálně zadávaných testů z matematiky a českého jazyka.

Čtěte také

„Testování by mělo začít v příštím roce. Od roku 2016 by pak jednotné přijímací zkoušky probíhaly na všech školách, tedy nejen veřejných, ale i soukromých a církevních,“ uvedla náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Eva Valjentová.

V současné době se k projektu přidalo devět krajů. Školy se však mohou sami dobrovolně rozhodnout, zdali se do pilotního ověřování zapojí či nikoliv. „V této souvislosti proto ředitelům středních škol doporučíme, aby se do pilotního ověřování přihlásili,“ dodala Valjentová.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio