Festival světla VZÁŘÍ opět doprovází výstava mladých fotografů

19. září 2014

Pět mladých fotografů z České republiky a Polska představí od 16. září do 16. listopadu svou tvorbu na výstavě Světlo jinak III v Arcidiecézním muzeu Olomouc.

Komorní výstava v kavárně Amadeus již potřetí doprovází olomoucký festival světla VZÁŘÍ 2014. Hlavní program nejstarší mezinárodní soutěžní přehlídky videomappingu v České republice se uskuteční ve dnech 23. – 27. září. „Stejně jako v minulých letech také letos jsme ve výběru autorů a konkrétních fotografií zohledňovali zpodobení světla v různých souvislostech. Přestože světlo není v tvorbě zastoupených autorů hlavním tématem, vystupuje jako důležitý a někdy i zásadní prostředek sdělení,“ řekla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová. V kavárně Amadeus budou vystaveny snímky pětice mladých fotografů z České republiky a Polska, kteří jsou absolventy Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, a to Martina Holíka, Jiřího Langera, Katarzyny Sagatovské, Radima Scholastera a Huberta Worobieje.

Výstava Světlo jinak III je vůbec první akcí bohatého programu olomouckého festivalu světla a videomappingu VZÁŘÍ / Septembeam 2014. Čtvrtý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky nabídne od 25. do 27. září videomappingové projekce, tedy vizuální umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, například fasády budov. Centrem dění přitom bude olomoucké historické centrum města. Součástí festivalu jsou také komentované projekce pro nevidomé, workshopy videomappingu, koncerty a výstavy.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.