Rádio Retro nabízí 28hodinový výlet do archivu ‚od Gottwalda k Husákovi‘

Rádio Retro přináší další díl ze série vysílání k výročí 25 let od sametové revoluce. Tentokrát se zaměřuje na rozhlasovou propagandu z doby komunistické totality v letech 1948 až 1989. V osmadvacetihodinovém vysílání, které dnes odstartovalo, uslyší posluchači třeba propagandistické písně či pořady, reportáž ze spartakiády či projevy prezidentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z natáčení Rádia Retro 89

Z natáčení Rádia Retro 89 | Foto: Khalil Baalbaki

Ve výběru se objeví i science fiction, i když velmi svérázné.

„Je to dvacetiminutové sci-fi, kde se potká na opuštěném místě mimozemšťan s obyvatelem Československé socialistické republiky a diskutují o politických zřízeních. Nezvratně docházejí k tomu, že to socialistické je pochopitelně mnohem lepší a nakonec zvítězí a všechny kapitalistické země pochopí, že to jejich zřízení je neudržitelné,“ přiblížil šéf Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vysílání Rádia Retro přiblížil posluchačům Radiožurnálu šéf Centra vysílání Českého rozhlasu Ondřej Nováček

Další perlička rozhlasové propagandy se jmenuje „Řekněte Žofince“ a pochází z pozůstalosti legendárního rozhlasového režiséra Miloslava Dismana. Příběh vypráví o malé maďarské holčičce, která se musí vyrovnávat s emigrací v rodině.

„To poučení z toho je, že emigrace škodí rodinným vztahům. Je to uděláno řemeslně velmi dobře, protože Disman byl skvělý režisér, a o to je to v podstatě nebezpečnější,“ poznamenal Nováček.

I když autoři a moderátoři vysílání, kterými jsou Tomáš Černý a Naděžda Hávová, budou prý nechávat posluchačům maximum prostoru pro vlastní názor, v případech, jako je tento, se podle Nováčka uvedení pořadu do kontextu vyhnout nemohou.

„Tomáš Černá říká, že ta dobrá propaganda je jako Sněhurčino jablíčko. Je krásné, nablýskané, červené, šťavnaté, ale vevnitř je otrávené,“ uvedl Nováček.

I když propagandistické příspěvky ve vysílání převažují, nezůstane jen u nich. To bude třeba případ Chvilek v zákulisí s herci Karlem Högerem nebo Jaroslavem Marvanem.

„Tam se naopak ukazuje, že i v té době si to vysílání potažmo lidé zachovávali často zdravý rozum,“ doplnil Nováček.

Rádio Retro si mohou posluchači pustit přes internet zde nebo si ho mohou naladit na přijímači pro digitální signál.

Radiožurnál, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme