Poslanci budou znovu hlasovat o dětských skupinách, a tedy zachování lesních školek

Sněmovna chce schválit zákon, který umožní zřídit takzvané dětské skupiny. Původní znění poslancům vrátil Senát. V předloze udělal úpravy, díky kterým by mohly fungovat dál i lesní mateřské školy. Podle senátního návrhu by se nemusely povinně registrovat a nevztahovaly by se na ně třeba nejpřísnější hygienické požadavky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětské hřiště v Berouně

Dětské hřiště v Berouně | Foto: Petr Kološ

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD je klíčové, aby zákon začal co nejdřív platit, ať už v senátní, nebo sněmovní verzi.

„Senátní verze v podstatě ze zákona dělá registraci dobrovolnou. To znamená, že organizace, které budou chtít slevy na daních za zřízení dětské skupiny nebo budou chtít čerpat evropské fondy, tak ty se přihlásí a zaregistrují,“ říká Marksová.

„A ty ostatní ne. To znamená, že lesní školky by z toho vypadly, ale také to znamená, že nebudou moci dosáhnout na tyto finanční prostředky,“ dodává.

To KSČM podle poslankyně Marty Semelové nepodpoří ani sněmovní, ani senátní verzi. „KSČM nepodpoří ani senátní návrh, ani poslanecký návrh. Je to pouze hlídací péče namísto klasického předškolního vzdělávání, neposkytování stravování a tak dále,“ tvrdí Semelová.

V jedné dětské skupině by mohlo být nejvíc 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu a musel by mít plán výchovy a péče. Požadavky by ale byly mírnější než u mateřských škol.

Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme