Máme vítěze! Jana Mráčka

17. září 2014

Jak už víte z webu SOČRu, sólista SOČRu, 23letý houslista Jan Mráček se probojoval na VIII. mezinárodní soutěži Fritze Kreislera do finále. Po tomto ohromujícím úspěchu následovala zpráva nejradostnější: Statutární sólista SOČRu a laureát rozhlasové soutěže Concertino Praga získal v 8. ročníku Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni první místo!

Porota ve svém verdiktu uvedla: „Jan je důstojným vítězem. Fascinuje nás od prvního kola, nejen technickými dovednostmi, ale také charismatem na pódiu.“ A slova vítěze? „Je to jeden z nejkrásnějších momentů v mé kariéře. Nečekal jsem, že vyhraji, protože moji kolegové soutěžící jsou neuvěřitelně skvělí houslisté," řekl rodák z Plzně, absolvent Pražské konzervatoře a v současnosti student vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst.

Co všechno Honza v rámci soutěže absolvoval? Sólový recitál v Schubertově sále (50 účastníků), semifinále tamtéž (koncert s klavírem, 17 soutěžících), finále (vystoupení s klavírem, 7 soutěžících). A konečně galafinále - 18. září vystoupil v Brahmsově Koncertu D dur ve Velkém sále vídeňského Konzerthausu za doprovodu Rozhlasového symfonického orchestru ORF s dirigentem Johannesem Wildnerem. Po sérii rozhovorů a gratulací, kterými šťastného interpreta nepochybně zahrnou jeho příznivci, zájemci o klasickou hudbu, publicisté a obdivovatelé, se může těšit na řadu nahrávek a koncertů, včetně sólového vystoupení s Vídeňskou filharmonií.

Soutěž pojmenovaná po vídeňském rodákovi, houslovém virtuosovi a skladateli je určena pro houslisty ve věku 14 až 30 let. Existuje od roku 1979, letos se konala ve dnech 9.–18. září.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu