Muž se při viróze předávkoval léky. Lékaři mu unikátní metodou transplantovali játra

Lékařům pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se povedla výjimečná operace. Pacientovi s akutním selháním jater odstranili jen půlku orgánu a místo ní mu transplantovali lalok jater od zemřelého dárce. Lékaři předpokládají, že by se játra mohla po operaci zcela zotavit, i když to bude trvat měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEM

IKEM | Foto: Tomáš Adamec

Jak píše IKEM v tiskové zprávě, pětatřicetiletý muž se chtěl rychle vyléčit z virózy, aby nepřišel o práci. Proto si vzal větší množství léku s paracetamolem. Výsledkem byla otrava a selhání jater.

„Po provedení nutných vyšetření byl zařazen na čekací listinu, a to s nejvyšší možnou urgencí. Několik hodin poté přichází nabídka jater, ta jsou ale z několika pohledů nevhodná. Je ale jasné, že je to jediná a nejspíše poslední možnost,“ píše se ve zprávě IKEMu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátní operaci jater mluvil přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk

Pravý lalok jater od dárce nebyl k transplantaci vhodný, proto mohli lékaři použít jen jejich část.

Navíc se potýkali i s tím, že dárce měl jinou krevní skupinu, proto několikrát vyměnili pacientovi krev, aby tělo zbavili protilátek a zvýšili šance, že darovaný orgán přijme.

Operaci provedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk. Ten pacientovi část jeho jater ponechal a část odstranil.

„Poté, co jsem játra od zemřelého dárce upravil tak, abychom je mohli v tomto případě použít – protože jsme jiná játra neměli a nebyla šance, že bychom v tak krátké době dostali k dispozici jiná – tak jsem mu do místa jeho původního levého laloku transplantoval levý lalok od toho zemřelého dárce,“ vysvětluje Froněk.

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie v pražském IKEMu Jiří Froněk | Foto: IKEM

Plnohodnotný život

Operace, která vlastně byla třemi operacemi najednou, trvala 11 hodin. Nyní už podle lékařů pacienta neohrožuje akutní jaterní selhání, vyhráno však ještě nemá.

„Ta játra fungují, fungují velmi dobře, na druhou stranu tito pacienti nejsou během hojení bohužel ohroženi pouze funkcí jater, ale hlavně infekcí,“ říká Froněk.

Pokud bude hojení probíhat dobře, má pacient naději plnohodnotný život. V budoucnu by mu lékaři mohli dokonce přestat dávat léky na tlumení imunity.

„Lékaři budou moci začít dávky léků postupně, přibližně po půl roce až roce, snižovat až na nulu. Jaterní buňky mají totiž vysokou schopnost regenerace a původní játra se tak mohou stát opět plně funkčními,” píše se ve zprávě IKEMu.

Blanka Černá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme