Obyvatelé opavské bytovky nemusí pro knížky daleko. Knihovnu mají v mezipatře

Už dávno neplatí, že si knihu můžete půjčit jen v městské nebo obecní knihovně. Na půjčovny se proměňují třeba opuštěné telefonní nebo dokonce i ptačí budky. Dnes přivítá první čtenáře další výjimečné místo - knihovna přímo na schodišti v jednom opavském paneláku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sousedská knihovna v Holešově

Sousedská knihovna v Holešově | Foto: Pavel Sedláček

V celé republice přibývá knihoven, anebo spíše knihovniček, které byste na tomto místě vůbec nečekali. Díky nadšencům našly nové využití třeba vyřazené telefonní budky, některé miniaturní půjčovny byste si mohli splést s ptačí budkou, ale tím to nekončí.

Dnes bude v Opavě otevřena knihovna, která vznikla v mezipatře panelového domu. Stačilo trochu uklidit, přivrtat police a sousedi se už nemohou dočkat.

Na panelákovou knihovnu se těší hlavně její zakladatel František Šamárek. Když se podařilo vyklidit mezipatro, nápad přišel hned. „Tento prostor se mi jevil jako ideální miniknihovna pro obyvatele paneláčku, jehož jsme vlastníci,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes přivítá první čtenáře další výjimečné místo - knihovna přímo na schodišti v jednom opavském paneláku. Z Otické ulice v Opavě hovoří Martin Knitl

To ale není vše. I o patro níž, kde se nachází další mezanin, se dnes večer bude stříhat páska. „Budou tam příležitostné výstavy,“ vysvětluje Šamárek.

V této knihovně na chodbě paneláku se nerozdávají průkazky nebo členské karty. Podmínkou je nejdříve se seznámit se sousedy, aby o sobě věděli i přespolní čtenáři. Takže další mezilidský rozměr tohoto malého nápadu, který podporuje i velká městská knihovna Petra Bezruče.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme