12letá dívka může malovat pouze ústy. I tak už má svou třetí samostatnou výstavu

17. září 2014

Teprve 12letá Barbora Sedláčková neovládá kvůli své nemoci ruce ani nohy. Trpí neuropatií a je odkázána na invalidní vozík a pomoc druhých. Přesto zahájila už svou třetí výstavu. Má totiž obrovský výtvarný talent.

S přípravou výstavy jí pomáhala Alena Binterová ze Zdravotně-sociální fakulty. „Maluje, protože má talent a těší ji to,“ říká Binterová. Na výstavě je k vidění kolem 30 obrázků různých technik, žánrů i témat. Barbora ale podle vlastních slov nejraději maluje zvířata a přírodu.

„Obrázek vzniká tak, že musí sklonit hlavičku, někdy proto říká, že ji bolí za krkem. Ale už si zvykla. Touto cestou může znovu dělat, co ji baví, a tak maluje ostošest,“ připomíná Alena Binterová.


Bářin vzkaz pro návštěvníky výstavy
Je mi 12 let a bydlím v Českých Budějovicích. Do tří let jsem byla úplně zdravá, pak jsem onemocněla neuropatií. (…) Místo zoufání si beru štětec, fix nebo pastelku do úst a představuji svému okolí vlastní výtvarný styl, kterému říkám pusopis. Moc mě to baví, hlavně malovat zvířata a přírodu. Nejraději kreslím moře a koně. (…) Zajímám se o umění, hlavně o různé techniky malováni a design, protože bych se chtěla stát bytovou nebo zahradní architektkou. Už si maluju různé návrhy interiérů. (…) Mým největším snem je být jednou méně závislá na pomoci okolí…

Když zrovna nemaluje, tak se potápí

Do loňského roku navštěvovala Barča základní školu pro hendikepované ve středisku Arpida. Od letoška chodí do Základní školy Matice česká.

„Letos jsem se už naučila pořádně plavat, taky se zkouším potápět a pozorovat podmořský život. V zimě na horách s pomocí taťky jezdím na monoski, což je speciálně upravená lyže,“ říká Bára. Její největší koníček je ale malování.

Výstavu Pusopis aneb Malováno ústy můžete vidět v českobudějovické radniční síni.

Návštěva zoo
autoři: Martin Pokorný , Jana Matznerová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.