Od ledna zřejmě začne platit nižší sazba DPH na knihy, léky a kojeneckou výživu

Knihy, léky a kojenecká výživa zřejmě od příštího roku zlevní. Měly by spadat do nové, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Sněmovna dnes pustila vládní návrh do závěrečného hlasování, poslanci rozhodnou příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékárna, zimní sortiment

lékárna, zimní sortiment | Foto: Eva Odstrčilová

Snížená sazba DPH má podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky platit od ledna.

„My jsme zachovali ty stávající dvě sazby, naopak snižujeme daň z přidané hodnoty u léků a knih na 10 procent. Já doufám, že pokud se nám podaří zlepšit výběr daně z přidané hodnoty, jednou bychom mohli do 10procentní sazby přeřadit i potraviny. Nejprve ale musíme udělat opatření pro zvýšení výběru daní,“ řekl premiér.

Opoziční ODS má k zavedení třetí sazby DPH výhrady. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury to znepřehlední daňový systém.

„Letos se DPH vyvíjí ještě lépe než v loňském roce, takže odhaduji nějakých 35 až 40 miliard, a to samé příští rok. Proto budeme navrhovat snížení obou sazeb - z 21 procent na 20 a z 15 na 14. A alternativně, pokud by vláda trvala na tom, že snížená sazba má být 10 procent, tak chceme navrhnout, abychom měli jenom dvě sazby, a ta snížená by byla ve výši 10 procent,“ uvedl Stanjura.

Návrh ODS ale nejspíš Sněmovnou neprojde, vláda na zavedení desetiprocentní sazby trvá. V tuto chvíli má Česko základní sazbu DPH 21 procent a sníženou 15 procent.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme