Richard III. zemřel v bitvě kvůli poranění hlavy, zjistili britští vědci

Anglický král Richard III. dostal ve své poslední bitvě 22. srpna 1485 několik smrtelných ran. Zjistili to britští vědci z Leicesterské univerzity na základě pečlivého a detailního rozboru kostry posledního anglického krále z rodu Yorků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce obličeje krále Richarda III.

Rekonstrukce obličeje krále Richarda III. | Zdroj: Reuters

V bitvě u Bosworthu zranili krále Richarda III. jeho protivníci dvakrát těžce na hlavě a jednou na kyčli. Každé ze zranění bylo podle vědců dost závažné na to, aby mu Richard poměrně rychle podlehl.

Ostatky Richarda III. našli archeologové v roce 2012 pod parkovištěm v Leicesteru, kde původně stál františkánský klášter. Vědci z Leicesterské univerzity je podrobili forenzně-medicínskému zkoumání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britští vědci zjistili, že král Richard III. zemřel při poslední bitvě kvůli poranění hlavy. Podrobnosti přiblížil komentátor Milan Slezák

To ukázalo, že král na bojišti u Bosworthu inkasoval celkem jedenáct ran, z toho devět jich bylo na hlavě. Dvě pravděpodobně byla smrtelná. Obě zranění byla ve spodní části hlavy, zasazeny byly podle vědců buď halapartnou, kopím s hákem nebo mečem.

Někteří odborníci před časem tvrdili, že smrtelná mohla být také jedna z ran na trupu, konkrétně na pánvi. Z analýz vyplývá, že většina z celkových 11 poranění byla zřejmě zasazena až po smrti, kdy se tělo mrtvého krále vezlo na koni.

Podle expertů zemřel Richard III. pravděpodobně po sesednutí z koně, který zapadl do bláta. Z ran, které byly vedeny na hlavu, vědci pak vyvozují, že neměl přilbu.

Richard III. se narodil roku 1452, v roce 1483 se stal anglickým králem jako poslední z rodu Yorků. Zemřel v bitvě u Bosworthu v roce 1485. Jeho smrtí vyvrcholila Válka růží, po které Plantagenety na anglickém královském trůnu vystřídali Tudorovci. Richard III. byl pochován v neoznačeném hrobě.

Vědci ukazují na snímku poranění na lebce Richarda III. na TK v Leicesteru (4. února 2013) | Foto: Reuters

ČTK, Milan Slezák, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme