O odložení trestu ze zdravotních důvodů jsme neuvažovali, říká Janouškův obhájce

Lobbista Roman Janoušek, který si po včerejším pravomocném verdiktu Vrchního soudu v Praze musí za sražení ženy odsedět 4,5 roku ve vězení, může být na svobodě ještě dva měsíce. Přibližný odhad potvrdilo Českému rozhlasu ministerstvo spravedlnosti. Za volant pak nesmí usednout sedm let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek, soud

Roman Janoušek, soud | Foto: Filip Jandourek

„Pokud nebudou komplikace a pokud lhůta nebude prodloužena, dalo by se očekávat, že by k tomu mohlo dojít do konce listopadu letošního roku,“ odhaduje mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová, kdy bude muset Roman Janoušek nastoupit do vězení.

Vrchní soud má na vypracování rozsudku 20 pracovních dnů. Poté rozhodnutí pošle Janouškovi, Městskému státnímu zastupitelství a Městskému soudu v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odsouzený Lobbista Roman Janoušek může nastoupit do vězení za několik týdnů či měsíců. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Gavenda

Právě soud nakonec určí datum nástupu trestu a informaci pošle do Janouškovy datové schránky. Lobbista půjde do vězení s dozorem, tedy mírnějšího typu věznice.

„Pohyb odsouzených v tomto typu věznice je zpravidla zajišťován organizovaně pod dohledem pověřeného zaměstnance vězeňské služby,“ vysvětluje mluvčí Vězeňské služby Hana Löffelmannová.

„Odsouzení v dozoru mají možnost například pracovat na nestřežených pracovištích mimo areál věznice, za pravidelné kontroly zaměstnanců vězeňské služby. Návštěvy odsouzených se uskutečňují zpravidla bez dohledu zaměstnanců,“ doplňuje.

Nic nebrání tomu, aby vycestoval

Roman Janoušek si stále stojí za tím, že trestný čin nespáchal úmyslně. Jeho advokát Vít Široký odmítl, že by v současnosti plánovali zažádat o odložení trestu například ze zdravotních důvodů.

„Ani jsme o tom neuvažovali, že by měl být jeho zdravotní stav důvodem pro žádost o odklad výkonu trestu. To není nic, co by bylo na pořadu dne,“ říká advokát.

Soud lobbistovi nezakázal vycestovat do zahraničí. Janouškovi tak podle advokáta nic nebrání odjet z Česka.

„I kdyby se rozhodl, že teď někam pojede, tak to ničemu nebrání. Upřímně nevidím důvod, proč by nemohl odjet do Chorvatska nebo kamkoli jinam. Ať už na nějakou pracovní nebo soukromou cestu. Tomu nic nebrání v současné době,“ shrnuje.

Soudce ale může výjimečně odsouzenému zakázat odjet do zahraničí i po pravomocném rozsudku.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme