Obama slibuje, že Spojené státy nepovedou další pozemní válku v Iráku

Americký prezident Barack Obama opět vyloučil možnou pozemní operaci v Iráku. Řekl to v projevu na vojenské základně v americkém městě Tampa, kam přijel poděkovat vojákům za boj proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama se zdraví s americkými vojáky na základně v Tampě

Prezident Barack Obama se zdraví s americkými vojáky na základně v Tampě | Zdroj: Reuters

Do aliance proti Islámskému státu, který ovládá rozsáhlé části severního Iráku a Sýrie, se podle Obamy zapojilo více než 40 zemí. Pozemní zásah ale Spojené státy neplánují.

„Chci, aby bylo jasné, že jednotky, které jsme poslali do Iráku, nemají bojovou misi. Jako hlavní velitel naší armády nedopustím další pozemní válku v Iráku,“ zdůraznil prezident.

O den dříve přitom šéf sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey možnost vyslání pozemních sil připustil.

Napříč Evropou narůstají obavy ze sympatií mladých lidí k Islámskému státu

Číst článek

Dempsey v úterý na půdě Kongresu prohlásil, že v případě neúspěchu rozšířené vojenské kampaně proti radikálům v Iráku doporučí zvážit vyslání amerických pozemních sil, které by podpořily iráckou armádu.

Obama se většinu svého času v prezidentské funkci od intervence v Iráku v letech 2003 až 2011 distancoval. Stažení vojsk ze země bylo i jedním z jeho stěžejních předvolebních slibů.

ČTK, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme