Muzeum Vysočiny v Jihlavě se po dvou letech úprav představuje v nové podobě

Dva roky prací přinesly jihlavskému Muzeu Vysočiny novou tvář. Celorepublikovým unikátem je, že nové expozice vznikaly za plného chodu muzea. O to větší podiv přináší místnosti návštěvníkům, kteří do nich vstoupí. Cedulky s nápisem Zákaz dotýkání nahradily interaktivní dotykové tabule, zvuky přírody a dokumentární filmy. Navíc tento víkend, první od slavnostního otevření, platí zvýhodněné vstupné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum Vysočiny v Jihlavě prošlo za plného provozu rozsáhlými úpravami a po dvou letech představuje nové expozice

Muzeum Vysočiny v Jihlavě prošlo za plného provozu rozsáhlými úpravami a po dvou letech představuje nové expozice | Foto: Olga Štrejbarová

Zajímavé na nově pojatém muzeu v Jihlavě je to, že jde skutečně napříč historií. Vejdete do gotiky, projdete renesancí a dojdete až do současnosti. Respektive do roku 89. Návštěvníci také mohou nově vidět například výbavu hrobu jihlavské ženy z počátku 17. století nebo nálezy z krypty kláštera v Nové Říši.

Při investicích za 14 milionů korun se navíc vsadilo na interaktivní pojetí. Například místnost s názvem 20. století vtáhne nejen díky sbírce předmětů z té doby, ale i desítkami filmů ke zhlédnutí. V místnosti připomínající les zase děti mohou sledovat zvířata, houby, ale i nahlédnout do velkého mraveniště.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muzeum Vysočiny v Jihlavě prošlo za plného chodu kompletní proměnou. Informuje redaktorka Olga Štrejbarová

Při inovaci rozhodně nezanikli dva největší oblíbenci jihlavského muzea – jelen a divoké prase. Byla jim naopak věnovaná speciální pozornost. Jelen dveřmi ani oknem neprošel, a tak byl po celou dobu pečlivě zabalený uprostřed místnosti a prase, které je miláčkem návštěvníků po celé generace, je opět dominantou.

Přibyli mu ale například ptačí kamarádi na velkém stromu uprostřed. Děti mohou na panelu zmáčknout obrázek, konkrétní pták se nasvítí a začne zpívat. Takových novinek je v muzeu spousta, včetně voňavého rašeliniště nebo archeologických skvostů včetně kostry ženy, která se našla při opravách jihlavského kostela.

Zvýhodněné vstupné jako dárek na uvítanou platí tento pátek, sobotu a neděli, kdy k jedné vstupence dostanete druhou zdarma. Vznikly také nové návštěvnické trasy, na výběr jsou tři, které mají různé vstupné. V průměru muzeum podražilo o deset korun.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě prošlo za plného provozu rozsáhlými úpravami a po dvou letech představuje nové expozice | Foto: Olga Štrejbarová

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme