Janáčkova filharmonie představí na zahajovacím koncertu šéfdirigenta Förstera

Novou kapitolu svého fungování otevře dnes večer Janáčkova filharmonie Ostrava. Po dvouletém hledání totiž posluchačům oficiálně představí nového šéfdirigenta. Stal se jím Němec Heiko Mathias Förster, který dlouho působil jako hudební ředitel Nové filharmonie Vestfálsko. V Ostravě se v nové funkci poprvé uvede dnes a zítra na slavnostním inauguračním koncertu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heiko Mathias Förster

Heiko Mathias Förster | Foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

„Osobnost šéfdirigenta je pro umělecký rozvoj orchestru naprosto klíčová. Proto jsme na zvolení osobnosti úplně nespěchali, dali jsme si dva roky načas, protože na této pozici nemůžete dělat kompromisy. A když jsme našli vhodnou osobnost Heiko Mathiase Förstera, tak jsme neváhali a hned jsme s ním začali jednat,“ říká ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém šéfdirigentovi Janáčkovy filharmonie Försterovi natáčela redaktorka Kateřina Daňková

„Vzhledem k tomu, že jsme si výběrem šéfdirigenta naprosto jistí, to znamená, že to není dočasné řešení, počítáme s tím, že Förster bude několik let v této pozici působit, je to velký stabilizační prvek,“ připouští Žemla, který se stejným cílem - tedy stabilizovat filharmonii - do Ostravy také před dvěma lety přišel.

Instituce v té době nebyla v dobré kondici. Za nepříliš šťastných okolností ji opustil dlouholetý šéfdirigent Teodor Kuchár, po něm byl odvolán i dosavadní ředitel a orchestr fungoval půl roku v provizoriu. To všechno už má ale filharmonie za sebou a teď našla i poslední dílek pomyslného puzzle.

„Po dlouhých diskuzích se objevil Heiko Mathias Förster, se kterým bychom se bezvýhradně shodli,“ pochvaluje si Žemla.

Janáčkova filharmonie Ostrava | Foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

Klíčový byl podle ředitele letošní novoroční koncert. Přání mít ve svém čele právě Mathiase Förstera totiž vzešel od samotného orchestru a hostující dirigent po krátkém jednání souhlasil.

„Orchestr už tohoto dirigenta zná, Förster tu už dirigoval. Poprvé asi v roce 1998, v roce 2014 už to bylo čtvrté setkání s orchestrem. Znají se, dirigent má o orchestru představu,“ upřesňuje ředitel.

A spokojnost panuje i v samotném orchestru, alespoň to potvrzují slova houslisty Petra Bendy. Období bez šéfdirigenta podle něj hráče stmelila a teď nastala doba velkého očekávání:

„Je pravda, že jsme si s novým panem šéfdirigentem sedli. Samozřejmě něco jiného je dlouhodobá spolupráce a něco jiného krátkodobé projekty. Nemůžu mluvit za všechny, ale v orchestru vnímám, že většina lidí se na něj velmi těší. Já se toho za sebe vůbec nebojím, protože pan dirigent pochází z Německa, kde je velká orchestrální tradice a země je na světové špičce. Pro nás to bude mít v tomto ohledu pozitivní přínos.“

V tom nebude Petr Benda daleko od pravdy. Německý dirigent Heiko Mathias Förster patří k nejvýraznějším dirigentským osobnostem střední generace, hostoval u orchestrů celého světa a post šéfdirigenta poprvé přijal už ve svých 23 letech. Dnes je mu 48 a s ostravskou filharmonií má velké plány.

Janáčkova filharmonie Ostrava vstupuje do nové sezóny. | Foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

„Tady je filharmonie doma, tady má podporu. Je ale úlohou managementu posouvat ji dále do Česka a zahraničí. Chceme zlepšit její image, protože se nám to vrátí. I lidé, co žijí mimo region, budou vědět, kde Ostrava je,“ věří nový šéfdirigent.

Ještě než se ale pustí naplno do práce, čeká ho dnes večer slavnostní inaugurace. Na koncertu, kde se poprvé představí ostravskému publiku jako domácí dirigent, symbolicky zazní Leoš Janáček a jeho Taras Bulba a Enšpíglova šibalství z pera Richarda Strausse. Závěr pak bude patřit Šostakovičovu Houslovému koncertu č. 1, který přednese houslista Pavel Šporcl.

Dnešní inaugurační koncert bude zároveň i zahajovacím koncertem celé 61. sezóny Janáčkovy filharmonie Ostrava. Začíná v 19 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy a reprízu má ještě zítra ve stejném čase.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme