Česko poskytne tři miliony korun Lékařům bez hranic pro boj s ebolou

Česko dá tři miliony korun organizaci Lékaři bez hranic, která bojují v Africe s ebolou. Chce jim dodat i zdravotnické ochranné pomůcky a další materiál. Domluvil se na tom premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s ředitelem Lékařů bez hranic v České republice Pavlem Gruberem a ministry, jejichž resortů by se pomoc mohla týkat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotníci s pacientem nakaženým ebolou v liberijské Monrovii

Zdravotníci s pacientem nakaženým ebolou v liberijské Monrovii | Zdroj: Reuters

Předseda vlády podotýká, že je třeba pomoci hlavně lékařům na místě.

„Jde o to, aby to byla skutečně taková materiální pomoc, která na místě bude potřebná, lékařům pomůže,“ vysvětluje a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři miliony korun dá Česko Lékařům bez hranic pro boj s ebolou. O epidemii mluvil ředitel organizace v ČR Pavel Gruber.

„Vzhledem k tomu, jak rychle se choroba šíří, jsme mluvili zejména o ochranných pomůckách pro lékaře, kteří přímo na místě poskytují zdravotní péči a snaží se zachránit životy a zabránit šíření této choroby.“

Kromě materiální pomoci jsou potřeba také týmy, které budou s epidemií bojovat přímo v terénu, přibližuje ředitel organizace Lékaři bez hranic v České republice Pavel Gruber.

„Pokud by všechny státy pouze poslaly zasaženým zemím peníze, tak tím ebolu neporazíme,“ upozorňuje Gruber.

Zlínská firma pomůže v boji s ebolou, vyvinula speciální biovak

Číst článek

Ministři zdravotnictví a vnitra dostali za úkol zmapovat, čím můžou přispět, aby mohl kabinet schválit konkrétní návrh za čtrnáct dnů.

„Je evidentní, že tady je potřeba silný zásah a silná pomoc ze strany Mezinárodního společenství. Tuto potřebu potvrdily i informace, které jsme od zástupců Lékařů bez hranic dostali,“ poznamenává Sobotka.

„Epidemie má ohromnou dynamiku. Čísla jsou pouhým odhadem, nikdo nezná skutečný rozsah. Je možné, že jsme ve fázi, kdy se nám každé tři až čtyři týdny zdvojnásobí počet nakažených,“ upozorňuje Pavel Gruber.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD informuje, že pomoc je ve skladech hasičského záchranného sboru a v hmotných rezervách.

„To znamená, že okamžitě po usnesení vlády ji lze uvolnit. My jsme jasně říkali, že ty věci potřebujeme mít v České republice a že je chceme uvolnit, pouze pokud se tam upotřebí,“ vysvětluje.

„Aby tam někde ležely ve skladech, je zbytečné. Pošleme rozsah možné pomoci, oni si vyberou. Pokud vláda během 14 dnů rozhodne, pak je možnost dopravit to přímo do území, kde je to potřeba,“ upřesňuje.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme