Za jídlo darované potravinovým bankám nezaplatí obchodníci DPH, navrhuje ministerstvo

Na jednoho Čecha připadá ročně až 70 kilogramů potravin, které se vyhodí. Ministerstvo zemědělství chce nyní množství nespotřebovaného jídla snížit. Šéf resortu Marian Jurečka z KDU-ČSL přišel s návrhem, aby obchodníci neplatili DPH za zboží, které dají do potravinových bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

„Kdo daruje potravinu na humanitární účely, mohl by cenu snížit, případně stanovit na symbolickou jednu korunu, nebo ji darovat i bezúplatně. Z toho by bylo vypočteno DPH v adekvátní výši,“ popisuje Marian Jurečka.

Nový systém ukládání potravin by podle ministerstva zemědělství mohl začít platit do několika měsíců. Podle šéfa resortu záleží na tom, jak se dohodne s ministerstvem financí.

„Materiál ani nemusí na vládu, protože jde o vnitřní metodický pokyn ministerstva financí, který dosud nevyužíval naší a evropské legislativy, která už tuto věc umožňuje,“ vysvětluje Jurečka.

Se snížením nebo úplným zrušením DPH v tomto případě souhlasí i viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

„Konečně se dvě ministerstva dohodla, obě jsou vstřícná. Vyřízení by mělo být efektivní a rychlé. Obchodníci vědí, jaký je stav zásobování potravinami pro některé ústavy nebo podobné instituce. Je jim stejně jako nám líto plýtvat potravinami,“ dodává Juračka.

Z daně za darované potraviny jsou osvobozeny obchody například v Polsku nebo Maďarsku. Potravinové banky působí v Česku v šesti krajích, například v Praze, na Vysočině, ale i na severu Čech a Moravy.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme