Porošenko žádal v americkém Kongresu o vojenskou pomoc pro Ukrajinu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požádal Spojené státy o vojenskou pomoc a zvláštní spojenectví. V projevu před oběma komorami amerického Kongresu vyzval zákonodárce také k posílení vojenské asistence a dodávkám zbraní jeho zemi. Ukrajina podle Porošenka nebojuje za vítězství ve válce, ale za zachování míru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovoří v americkém Kongresu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hovoří v americkém Kongresu | Zdroj: Reuters

Události, v jejichž centru se Ukrajina ocitla, jsou podle Porošenka bojem o podobu dalšího rozdělení světa.

"Agrese proti jedné demokratické zemi je agresí proti všem," prohlásil ukrajinský prezident. „Je to válka za svobodný svět,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení ukrajinského prezidenta před americkými zákonodárci sledovala zpravodajka Lenka Kabrhelová

Žádal jak pomoc pro ukrajinskou armádu, tak udělení zvláštního spojeneckého postavení, umožňujícího bližší spolupráci s USA, včetně dodávek moderních zbraní a poskytování citlivých zpravodajských informací.

"Tito mladí, špatně vybavení vojáci jsou nyní jedinou překážkou, která stojí mezi mírem a návratem světa zpět do 20. století, do nové studené války. Potřebují vaši pomoc," zdůraznil Porošenko, který během čtyřicetiminutové řeči mnohokrát sklidil potlesk.

Část amerických zákonodárců, hlavně z pravicového tábora, je nakloněná výraznější pomoci, prezident Barack Obama ale už několikrát dal najevo, že se USA omezí jen na takzvanou neletální pomoc, jako jsou třeba brýle pro noční vidění, deky či vybavení první pomoci.

Petro Porošenko na to během projevu také několikrát narážel. Řekl, že při vší úctě ukrajinská armáda není s pomocí dek schopná dosáhnout hlavního cíle, a sice míru ve vlastní zemi.

Martin Hromádka, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme