Pašeráci klů či nosorožčích rohů stále častěji využívají Česko jako tranzitní zemi

Pašerácké skupiny využívají podle celníků Česko stále častěji jako tranzitní zemi pro vývoz sloních klů a nosorožčích rohů hlavně do Asie. Dříve se úřady setkávaly hlavně s nelegálně dovezenými výrobky z těchto materiálů. Obchody s chráněnými částmi těchto zvířat jsou zakázané mezinárodní úmluvou CITES. Členům organizovaného gangu hrozí za jejich pašování až osm let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nález pašovaných sloních klů na letišti v Praze-Ruzyni

Nález pašovaných sloních klů na letišti v Praze-Ruzyni | Foto: Celní správa ČR

Čeští celníci se čím dál častěji setkávají s pašeráky sloních klů nebo nosorožčích rohů. Mohou pocházet z trofejí z muzejních a historických sbírek, od soukromých chovatelů nebo od pašeráků, kteří je dostali do Evropy třeba po moři nebo přes jiné letiště.

Na pražském letišti zaznamenali letos celníci už tři pokusy o vývoz sloních klů. Šárka Miškovská z Celního úřadu ukazuje na fotografie kufrů, kde mezi tubami zubních past a krabičkami s krémy leží něco jako šiška salámu. Ve skutečnosti jsou to zabalené sloní kly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pašerácké skupiny stále víc využívají Česko jako tranzitní zemi pro vývoz sloních klů a nosorožčích rohů. O téma se zajímal Martin Karlík

„Cestující, který tam dal zavazadlo, se je snažil maskovat určitými obaly, například to měl přelepené lepenkou. Měl to umístěné mezi nějakými cukrovinkami, aby zmátl i naše psy, kteří jsou vycvičení na to, že vyhledávají 'citesové' druhy,“ vysvětluje.

V jednom případě se celníkům na ruzyňském letišti podařilo objevit rohy nosorožců, které se využívají v tradiční asijské medicíně. Údajně mají příznivě působit na mužskou potenci nebo pomáhat v boji s rakovinou.

„Oni věří tomu, že se mohou nějakým způsobem vyléčit. Případně to zlatá mládež v asijských zemích využívá na léčbu kocoviny. Rozemelou to a pak vypijí a myslí si, že jim nic nebude,“ popisuje Miškovská.

Fámu o tom, že rohy nosorožce pomáhají při léčbě nebo dokonce prevenci rakoviny prý rozšířily pašerácké gangy, aby zvedly ceny. „Cena nosorožčích rohů se na černém trhu každým rokem zvyšuje. Letos by to mělo činit asi 60 tisíc dolarů za kilogram,“ dodává Šárka Miškovská z Celní správy.

Nález pašovaných sloních klů na letišti v Praze-Ruzyni | Foto: Celní správa ČR

Pašeráci by sice mohli rohy rozdrtit na prášek, aby je lépe schovali před celníky, jenže překupníci a zákazníci v asijských zemích by pak neměli jistotu, jestli kupují opravdu roh nosorožce nebo třeba buvola. A tak se rohy prodávají vcelku.

Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí vysvětluje, že na zpracování rohů na údajně léčivé přípravky existuje speciální miska.

„Je to mírně hluboký porcelánový talíř s brusným dnem, takovým drsným povrchem. Oni ten roh nařežou na menší kousky, které se potom škrábou na brusném dně. Vytvoří se prášek, který se zaleje vodou a vznikne taková mléčná zakalená suspenze. A ta se pije.“

Provinit se proti pravidlům úmluvy CITES, která zakazuje obchod s kly, rohy a také dalšími chráněnými živočichy a rostlinami, může i běžný turista. Například když si přiveze třeba kabelku z kůže chráněného hada, medvědí žluč, určité druhy mušlí nebo třeba sošku vyřezanou ze vzácného dřeva či slonoviny.

Takovému turistovi pak celníci věc zabaví a Česká inspekce životního prostředí s ním zahájí správní řízení a vyměří mu pokutu, většinou v řádu tisíců korun.

Rentgenový snímek kufru s pašovanými sloními kly | Foto: Celní správa ČR

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme