Poslanci schválili nový způsob kariérního růstu a odměňování pro vojáky z povolání

Pravidla pro odměňování vojáků z povolání se změní, schválila to sněmovna. Novela podle předkladatelů zpřehlední kariérní růst a zajistí objektivnější pravidla. Nikdo z přítomných poslanců nebyl proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici

Čeští vojáci cvičí v Německu v simulované afghánské vesnici | Foto: Olga Haladová

Norma podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO pomůže udržet v ozbrojených silách kvalitní vojáky, bude motivační pro získávání nových rekrutů a celkově zatraktivní vojenské povolání.

„Pomůže to i jim samotným plánovat svoji profesní dráhu, odstranit do značné míry subjektivismus třeba v rozhodování o tom, jaký kdo bude mít kariérní postup, napraví to některé nespravedlnosti v odměňování, bude to motivovat k většímu vzdělávání se a má to také – kromě mnoha dalších věcí – za cíl udržet v armádě lidi s vysokou mírou specializace,“ vypočítává ministr.

„Novela, která je především o zlepšení kariérní a platové situace vojáků v armádě, má širokou podporu mezi zákonodárci napříč politickým spektrem. Novela je armádou a vojáky netrpělivě očekávána,“ tvrdí Stropnický.

Narovnat platové podmínky

Také podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy je to důležitá norma, na kterou vojáci z povolání čekají už několik let. „Umožňuje kariérní postup vojákům z povolání a zejména srovnání platů tak, aby lépe odpovídaly dosaženým vojenským hodnostem,“ upozorňuje.

„Systém speciálních příplatků a odměn zlepší i možnost plánování výkonu služby a tedy i připravenost v krizových situacích, což je myslím také mimořádně důležité,“ shrnuje Fiala.

Nový systém odměňování vítá i KSČM. „Vojáci z povolání byli ,obětí‘ onoho šetření před několika lety v souvislosti s krizí a zákon alespoň částečně napravuje ten stav. Druhý důvod byl, že bylo třeba navést nový systém v odměňování jednotlivých kategorií vojáků z povolání,“ říká předseda poslanců Pavel Kováčik.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme