Bezdomovci budou bojovat v pouličním fotbale o postup na mistrovství světa

Sportoviště Pražačka hostí netradiční národní fotbalovou kvalifikaci. Týmy složené z bezdomovců a sociálně vyloučených lidí se v ní utkají o možnost reprezentovat Česko na mistrovství světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S mikrofonem na Homeless World Cupu

S mikrofonem na Homeless World Cupu | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Takzvaný Homeless World Cup se bude konat příští rok v Amsterdamu. Tam se národní mužstvo střetne s dalšími týmy z celého světa. Vedoucí reprezentace Josef Šedivý přiznává, že samotný fotbal je v této soutěži až na druhém místě.

„Celkově je idea Homeless World Cup taková, aby mladí lidé, kteří jsou třeba něčím ohroženi - mohou to být drogy, problémy doma či chudoba - potkali někoho, kdo jim pomůže. A fotbal tam plní roli toho, co nás s těmi lidmi zkontaktuje,“ vysvětluje.

Pouliční fotbal se od běžného fotbalu liší. Hraje se například na menším hřišti s mantinely.

„Hráči se střídají podobně jako v hokeji v průběhu utkání. Nepřerušuje se zápas, ani když padne gól, brankář okamžitě zase rozehrává. Takže kdo se raduje, zase hned dostane gól. Je to opravdu hodně rychlý a fyzicky náročný sport,“ popisuje Šedivý.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme