BIS chce získat snadnější přístup k údajům z bank a finančních úřadů

Bezpečnostní informační služba požaduje snadnější přístup k informacím chráněným bankovním tajemstvím a také k údajům z finančních úřadů. Bankovní tajemství může nyní tajná služba prolomit jen při podezření na financování terorismu. BIS argumentuje tím, že informace potřebuje při prověřování zájemců o velké státní zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní informační služba

Bezpečnostní informační služba | Foto: Jan Rosenauer

BIS by z údajů finančních úřadů a z informací o pohybech peněz na účtech mohla zjistit, kdo se opravdu skrývá za žadatelem o velké státní zakázky.

Tajná služba by naopak mohla informace, které zjistí o těch, co se vyhýbají placení daní, předávat finančním úřadům. To nyní kvůli utajení nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rizicích spojených s posílením pravomocí BIS mluvil výkonný ředitel občanského sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil

BIS by také chtěla mít možnost zjistit od telefonních operátorů, komu patří konkrétní telefonní číslo.

Jak zjistily Hospodářské noviny, ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO proti změně zákona nic nemá.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL upozorňuje na riziko úniku citlivých informací, třeba z prostředí justice. Prolomení daňové mlčenlivosti a bankovního tajemství by totiž měly povolovat soudy.

Na rizika spojená s významným posílením pravomocí BIS upozorňuje i výkonný ředitel občanského sdružení Iuridicum Remedium Jan Vobořil.

„Specifikem tajným služeb je, že nikdy nad nimi nefunguje úplná kontrola, že zpravodajské služby nelze mít do značné míry pod dohledem, takže jakékoliv posílení jejich pravomocí potom může vést k nějakému zneužití,“ říká Vobořil a dodává:

„To jsme viděli například ve Spojených státech, kde opravdu docházelo k plošnému sledování celé populace. Takže ta rizika tam prostě vidím. Může docházet k únikům těch údajů, ke zneužití pravomocí.“

Veronika Sedláčková, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme