Noura Mint Seymali: Tzenni

19. září 2014

Výrazným trendem světové hudební scény se stal stylový hybrid, známý jako pouštní blues, v němž dominují elektrické kytary a mužské hlasy. Zajímavým zpestřením je album, které natočila nadějná zpěvačka z Mauretánie, Noura Mint Seymali.

Ze Sahary v posledních letech přichází spousta zajímavé hudby. Zdánlivě pustá a neobydlená poušť byla po tisíciletí protkána trasami karavan. Lukrativní obchodní cesty napříč Saharou byly tradičně pod kontrolou Tuaregů, původně kočovného severoafrického etnika, dnes známého především díky hudbě.

Pro mladou generaci Tuaregů je silnou inspirací a vzorem skupina Tinariwen, která propojila tradiční melodie s elektrickými kytarami. Stylově spřízněná hudba se hraje i v Mauretánii, zemi kterou ze tří čtvrtin pokrývá poušť. Pro hudbu Mauretánie jsou typické pronikavé a silné ženské hlasy. Patrně vůbec první mauretánskou zpěvačkou, která vystupovala na evropských festivalech, byla Dimi Mint Abba, která před několika lety zemřela.Její nevlastní dcera, Noura Mint Seymali, vydala letos vynikající album.

Název alba, Tzenni, znamená pohyb v kruhu, otáčení, a je to též jméno tradičního mauretánského tance. V titulní skladbě alba toto slovo reflektuje neustále změny, nejistotu, proměnlivost, která je zvláště na poušti dominantním faktorem života: nic není stálé, cokoli se může obrátit ve svůj opak během okamžiku.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Eguetmar, El Madi, Soub Hanallah, Tikifite.

Spustit audio