Některá města na Přerovsku schválila stavební uzávěry. Nechtějí nové ubytovny

Radnice v Lipníku nad Bečvou a v Přerově našly způsob, jak zamezit vzniku dalších sociálních ubytoven. Města schválila takzvané stavební uzávěry. Jedná se o opatření, které omezuje stavební činnost na konkrétním území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody

Ústí nad Labem, Předlice. Ubytovna, kde jsou lidé bez vody | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Několik desítek obyvatel Lipníku nad Bečvou protestovalo loni před prázdnou budovou bývalé vodárny. Nevěřili totiž majiteli objektu, který tvrdil, že tam postaví byty pro seniory.

„Záměrem firmy je vybudovat rezidenční bydlení pro seniory. Klasické soukromé bydlení, kde budou moci být senioři pospolu a navíc využívat služeb, které vyžadují. Toť vše,“ bránil se tehdy jednatel společnosti Zdeněk Šefčík.

Teď si lidé z lokality mohou oddychnout. Malometrážní byty v objektu vodáren nevzniknou, městská rada totiž schválila stavební uzávěru. V praxi to znamená, že objekt nemůže sloužit k bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Města na Přerovsku našla způsob, jak zabránit vzniku dalších sociálních ubytoven. Schválila takzvané stavební uzávěry

A městští zastupitelé chtějí jít ještě dál. Navrhují změnu územního plánu, která umožní využití budovy pouze k podnikání a řemeslné výrobě nebo jako nebytové prostory.

Podobný přístup zvolili také v Přerově. „Zastupitelé schválili stavební uzávěru, to znamená, že se v současné době na území města Přerova nebude moci stavět nová ubytovna. Nejedná se pouze o ubytovnu, ale nemůže tím pádem vzniknout žádný hotel, penzion, vlastně žádné zařízení ubytovacího typu,“ potvrzuje mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Na území Přerova teď mají dvacet sociálních ubytoven. Podle posledních informací v nich žije kolem 700 lidí. Většina zařízení funguje v takzvaných vyloučených lokalitách.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme