Jan Mráček získal první místo v 8. ročníku Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni

24. září 2014

S velkou radostí sdělujeme, že statutární sólista Symfonického orchestru Českého rozhlasu a laureát rozhlasové soutěže Concertino Praga, 23letý houslista Jan Mráček získal první místo v 8. ročníku Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni!

Ve čtvrtek 18. září večer provedl ve Velkém sále vídeňského Konzerthausu Brahmsův houslový koncert. Doprovázel ho Rozhlasový symfonický orchestr ORF s dirigentem Johannesem Wildnerem.

Porota ve svém verdiktu podle tiskové zprávy o Janu Mráčkovi prohlásila: „Jan je důstojným vítězem. Fascinuje nás od prvního kola, nejen technickými dovednostmi, ale také charismatem na pódiu.“ A slova vítěze? „Je to jeden z nejkrásnějších momentů v mé kariéře. Nečekal jsem, že vyhraji, protože moji kolegové soutěžící jsou neuvěřitelně skvělí houslisté," řekl rodák z Plzně, absolvent Pražské konzervatoře a v současnosti student vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst.

Jan Mráček, hudebními kritiky označován za houslového génia, stihl za 23 let svého života vyhrát řadu renomovaných hudebních soutěží (Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, Prague Junior Note, Concertino Praga, celostátní soutěž konzervatoří, soutěž v rámci Letních hudebních kurzů Václava Hudečka v Luhačovicích, Beethovenův Hradec, Spohrova houslová soutěž ve Výmaru, mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro v květnu 2010). V roce 2011 se navíc stal nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio