Krizový štáb úspěšně završil cvičení, které testovalo nedostatek pitné vody

19. září 2014

Cvičení krizového štábu Karlovarského kraje VODA 2014, které se konalo v uplynulých třech dnech, potvrdilo připravenost štábu na nouzový stav i bezchybnou souhru jednotek Integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení se stal nedostatek pitné vody v regionu.

Během prvního dne cvičení bylo uvedeno do pohotovosti pracoviště štábu. „Došlo k proškolení hasičů, vojáků i pracovníků vodovodů a kanalizací, kteří měli možnost se detailně seznámit s využitím mobilní úpravny vody pro případ krizové situace a dlouhotrvajícího sucha,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení krajského úřadu Manfred Kraus.

V areálu Vodáren a kanalizací Karlovy Vary se účastníci cvičení mohli přesvědčit, jak fungují dvě mobilní úpravny vody z Čechovic u Prahy, odkud byly v rámci státních hmotných rezerv převezeny do Karlovarského kraje.

„Mobilní úpravna dokáže za hodinu vyčistit až 5 tisíc litrů vody z přírodních zdrojů. Zhruba do dvou hodin od uvedení do provozu je voda z mobilní úpravny pitná, což se následně pravidelně kontroluje,“ uvedl Martin Kubišta ze společnosti Tesla, která zařízení vyrábí.

Spotřeba pitné vody na jednoho člověka činí 120 litrů za den, mobilní úpravna by tedy alespoň částečně pokryla potřebné množství v případě nouze.

Cvičení se konalo ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, které každoročně prověřuje součinnost s bezpečnostními složkami v jednotlivých regionech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio