Sólista SOČR Jan Mráček vyhrál mezinárodní houslovou soutěž ve Vídni

Porotu prý fascinoval od začátku. První místo na mezinárodní houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídni získal statutární sólista Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Mráček. Rodák z Plzně vloni absolvoval pražskou konzervatoř a nyní studuje ve Vídni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mráček

Jan Mráček | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Prestižní soutěž se podle odborníků dá srovnat třeba s tenisovým grandslamem. Podle poroty je Jan Mráček důstojným vítězem, který fascinoval od prvního kola nejen svými technickými dovednostmi, ale také charismatem.

„Pocity jsou samozřejmě ohromně smíšené. V první chvíli jsem absolutně nevěřil, co se stalo, myslel jsem, že trošičku sním. Teď teprve mám možnost ty pocity nějakým způsobem vstřebat a stále tomu nevěřím,“ hodnotí svůj úspěch Jan Mráček.

Houslová soutěž Fritze Kreislera je jednou z největších světových soutěží, a tomu podle Mráčka odpovídala i konkurence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sólista SOČR Jan Mráček komentuje své vítězství v mezinárodní houslové soutěži ve Vídni

„Přijeli lidé z celého světa. Přihlásilo se víc než 300 účastníků, ze kterých bylo vybráno 56, kteří nakonec přijeli a vystoupili ve vídeňském Konzerthausu,“ popisuje Mráček a pokračuje:

„Dlouho jsem nebyl takto vystresovaný, protože já jsem ještě před touto soutěží absolvoval soutěž Johanesse Brahmse v rakouském Pörtschachu se svým klavírním triem, s kolegy Lukášem Klánským a Ivanem Vokáčem, kde jsme shodou okolností zvítězili. Ale tyto dvě soutěže byly přesně po sobě. Takže jsem byl celý měsíc dost nervově i pracovně vypjatý.“

Ve Vídni Mráček uspěl s Brahmsovým houslovým koncertem, který hrál se symfonickým orchestrem Rakouského rozhlasu. Vystupovali přitom společně poprvé.

„Byla jedna klasická zkouška, v den koncertu generální zkouška a večer samotné provedení. Co se týče orchestru, nikdy jsem ještě neměl tu čest s nimi vystupovat,“ poznamenává Mráček a dodává:

„Nicméně jsem dost úzce spjatý s manažerem tohoto orchestru, je to rodinný příslušník, takže jsem na spoustě koncertů, kde vystupovali, byl, a v podstatě jsem věděl, do čeho jdu. Ale napětí je i tak obrovské a může se stát spousta věcí.“

V nejbližší době čeká 23letého laureáta Concertina Praga přípravě na další soutěž. V lednu příštího roku se jí má zúčastnit v Singapuru.

Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme