V rakouských sklepech se skrývá řada bizarních překvapení, ukazuje dokument

Provokativní rakouský dokument „Ve sklepě“ si odbyl domácí premiéru. Známý režisér Ulrich Seidl sice tvrdí, že snímek nenatočil kvůli kauzám Kampuschová nebo Fritzl, zároveň ale ukazuje sklepní život svých krajanů v takovém světle, že si diváci o Rakušanech těžko udělají lepší obrázek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský režisér Ulrich Seidl na filmovém festivalu v Benátkách

Rakouský režisér Ulrich Seidl na filmovém festivalu v Benátkách | Zdroj: Reuters

Čtyři muži sedí ve sklepě, popíjejí a dobře se baví. Nad stolem ovšem visí velký obraz Adolfa Hitlera a hned vedle stojí figurína s uniformou a helmou nacistického vojáka. Tato scéna z nového filmu vzbudila v Rakousku zatím největší rozruch.

Dva z mužů u stolu jsou totiž dnes obecní radní v jednom z regionů na východě země. Oba sice oznámili, že z funkce odstoupí, kvůli podezření z propagace nacismu už ale celou věc vyšetřuje státní zastupitelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový dokument ukazuje, co ukrývají Rakušané ve svých sklepech

Není to zdaleka jediný překvapivý obrázek, který režisér Seidl v rakouských sklepech našel. Ve filmu nechybí otevřená zpověď muže, který v suterénu provozuje sado-maso hrátky.

Další má ve sklepě soukromou střelnici, jiný tam chová hada anebo uschovává artefakty, které by si nahoře v obývacím pokoji raději nevystavil.

Podle režiséra Ulricha Seidla to jsou ale extrémní případy. Většina Rakušanů má prý ve sklepě skladiště haraburdí, domácí posilovnu nebo třeba kolejiště s modelovou železnicí.

„Každý z nás, včetně mě, má své tajné komnaty. Jde o to na ně ve filmu upozornit, ale nestavět kvůli tomu nikoho na pranýř. Každý z lidí, kteří ve filmu vystupují, to dělá dobrovolně. A pokud chce o svých skrytých stránkách mluvit, já mu v tom pomůžu,“ řekl Seidl televizi ORF.

V jiném rozhovoru ale režisér přiznal, že sklep má pro Rakušany možná přece jen větší význam než pro jiné národy. Žijí v podzemí jakýsi druhý život, jako by prý jen ve světle zářivek pod nízkým stropem mohli být sami sebou.

To, že by o sklepním fenoménu natočil dokument, Seidla údajně napadlo už někdy na přelomu tisíciletí, když kvůli jinému filmu projížděl různá sídliště. Teprve několik let poté se rakouské sklepy nechvalně proslavily po celém světě. Nový film na tomto renomé nejspíš příliš nezmění.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme